Här serveras önskerätten nylagad
Bartendern och servitören Bulent Karan äter kött­bullar med gräddsås i dag. Foto: Rebecka Uhlin
personalmat

Här serveras önskerätten nylagad

På Gröne Jägaren lagas personalmaten à la minute. Vill servitören Bulent Karan ha kött­bullar med gräddsås så får han det.

Kvarterskrogen Den Gröne Jägaren på Södermalm i Stockholm är känd som hemmakrog för fotbollslaget Hammarby och för sin billiga öl. Men här serveras också husmanskost och klassiker som biff på planka.

I dag blev det köttbullar med mos för Bulent Karan. Foto: Rebecca Uhlin

Bartendern och servitören Bulent Karan har slagit sig ner i  personalutrymmet bakom baren för en matpaus.
– Jag äter helst husmanskost, favoriten är kokt fisk, bara det inte är lutfisk.
Han äter när hungern sätter in.
– Jag har inga fasta mattider, det har man inte när man jobbat länge på krogen. Det är ett levnadssätt som smittar av sig till vardagslivet också. Har jag ätit en rejäl frukost kanske jag bara går och brer mig en macka eller tar lite choklad. För mig funkar det.

Personalen brukar mest önska mat som finns på menyn, berättar kökschefen och kocken Erik Krinkels.

– Vill någon ha en gräddstuvad pytt så ställer jag mig och gör det. Många tar det vi har som veckans tips. Om folk är allergiker, vegetarianer eller på grund av sin religion inte äter vissa rätter så ordnar jag något som passar dem.

Fem av personalens favoriter

  • Hamburgare
  • Hel köttbit
  • Raggmunk med fläsk
  • Färsrätter
  • Kokt fisk

De anställda har sina favoriträtter.
– Alla vill ha hamburgare, men kan de få någon hel köttbit blir de också glada. Raggmunk med fläsk är populärt, om man äter gris. Färsrätter och klassisk husmanskost. Det behöver inte vara något märkvärdigt, men sådant som de kanske inte står och lagar hemma, säger Erik Krinkels.

Det är framför allt på vardagar som det går att önska. På helgerna när trycket är högt brukar det bli en färdig­lagad rätt.
– Vi ser hur mycket bokningar vi har och vet om det till exempel är match eller föreställning på teatern mitt emot. Då blir det kanske en gryta eller kalops till personalen.

Hans Dahlberg Gröne Jägaren
Hans Dahlberg. Foto: Rebecka Uhlin

De flesta brukar äta före eller efter sitt pass. På helgerna har de rastavlösare. Men är det stressigt händer det att de får ta en tugga och sedan springa ut igen.
Hans Dahlberg ska börja sitt pass i baren om en halvtimme, klockan fem.
– Jag brukar fråga vad det finns, men om jag en varm sommardag skulle be om att få en grekisk sallad så slänger han ihop en.

Gröne Jägaren stänger klockan 01 och Hans Dahlberg jobbar till ungefär 01:30. Då har han inte ätit mat sedan halv fem, förutom någon knäckemacka.
– Då är klockan för mycket för att äta, då sover man sig tjock.

Fråga om jobbet.
129
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.