Andra året på restaurangutbildningen och Wiktoria Szalbot ska redan servera på Nobelfesten!
![Wiktoria är redo för Nobelfesten](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/11/nobel1-1130x615.jpg)
Den 10 december är det dags för årets Nobelfest i Stadshuset i Stockholm. Då kommer gymnasielärlingen Wiktoria Szalbot vara på plats för att servera. Nu börjar det bli lite pirrigt.
Hur kommer det sig att du ska servera på Nobelmiddagen?
– Min mentor Lena berättade att elever från skolan varit med de senaste åren. Jag tyckte att det lät som en rolig grej. Men jag hade inte så mycket koll på Nobel och var inte så nervös.
Hur har du förberett dig?
– Jag fick åka till Örebro och prova fatservering för första gången på Conventum, som har festsal och konferenser. Sedan var vi två dagar på Stadshuset för att känna på hur det kunde se ut. Då blev jag lite pirrig. Nu förstår jag vilken stor möjlighet det är!
– Men jag blev godkänd redan första dagen så jag tror att det kommer att gå bra. Jag hade en jättebra handledare och alla hjälptes åt. Jag är enda eleven från vår skola, men jag träffade ett gäng elever från Malmö.
Vad känns svårast?
– Fatservering blir ju tungt och varmt och det är många portioner på. Man måste hålla besticken rätt så man inte tappar något, men jag har fått öva några gånger och får man in metoden så ordnar det sig.
Så går det till
Hur går det till på själva festdagen?
– Vi börjar klockan 13 och sedan håller det på till 23. Vi är 200 som serverar 1300 gäster. När vi kommer får vi reda på vilket bord vi får och då ska man se till att alla koster är rätt.
![](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/11/nobel3-1130x649.jpg)
Vet du mer om Nobelfesten nu?
– ja, jag har läst och tittat på hur det sett ut andra år och så har Lena berättat. Nu förstår jag att det är en stor grej och är jätteglad att få vara med. Det är en ära!
Wiktoria är gymnasielärling
Vad gör du när du inte serverar i Blå hallen?
– Jag är gymnasielärling på Pihlskolans restaurang- och livsmedelsprogram. Två dagar i veckan arbetar jag på Gästgivaregården i Grythyttan och får betalt som en vanlig anställd.
Jag har jättebra kollegor och lär mig en massa varje dag. Nästa termin ska jag vara på Loka Brunn.
![](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/11/nobel2-1130x642.jpg)