Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Vi vill strejka för högre lön i flygköken«

Lönerna är för låga. Det är rätt att strejka för att få upp dem, säger tre medlemmar som Hotellrevyn träffade på Arlanda.

Publicerad 1 september 2004

Balkis Mayl är 53 år och arbetar i disken på flygcateringföretaget LSG Sky Chefs på Arlanda. För en och en halv månad sedan blev hon omplacerad till disken mot sin vilja.
– Jag är så lessen över att företagsledningen tvingat mig till disken. Men om jag inte accepterar det så kallas det arbetsvägran och då kan jag förlora mitt arbete.
Balkis Mayl har arbetat på det tyska företaget Lufthansa Service Group, LSG, sedan företaget startade i Sverige år 2000. Hon tjänar cirka 14 700 kronor per månad.
– Jag kan tänka mig att strejka. Det är okej för att få högre lön, säger hon.

Behnaz Khaghani arbetar på den tullfria avdelningen och packar backar med läsk, choklad och godis till flygresenärerna. Hon är 47 år och har arbetat på LSG Sky Chefs sedan företaget startade i Sverige.
Hon tycker att facket gör rätt som protesterar. Hon kan tänka sig att strejka för att få bättre lön.
Alla anställda har fått information från facket om varslet som är lagt och om strejken. Den bryter ut den 6 september om inte fack och arbetsgivare kommer överens.
– Jag tjänar inte så mycket som arbetar halvtid. Det blir cirka 10 000 i månaden. Jag har blivit sjuk, fått reumatism och orkar inte arbeta mer än fyra timmar.
Hon arbetar fyra timmar och har en lång restid från Uppsala på tre timmar om dagen. Dessutom betalar hon 1 500 kronor för busskortet från Uppsala.
– Det blir inte mycket pengar över, men jag vill inte sluta. Ett arbete är mycket viktigt att ha, säger hon med allvar.
Hon kommer från Iran och hennes man arbetar också på LSG.

Sherzad Gafor som arbetar på tullfria avdelningen med sprit, vin och öl tycker det är rätt att strejka.
– Arbetsgivaren vill inte höja vår löner och då är det inte mer än rätt att vi strejkar. Vi arbetar hårt hela tiden och blir trötta. Det är klart att vi inte vill ha mindre betalt än andra.
Sherzad har också arbetat på LSG sedan starten. Han kommer från Kurdistan och har varit i Sverige i 5,5 år.
Han har bytt avdelning inom företag. Han packade mat de tre första åren och nu packar han sprit.
– Det är ett tyngre arbete än att packa mat.
Sherzad Gafor kommer upp i 16 000 kronor i månaden efter fyra års yrkeserfarenhet.
Han berättar att den fackliga företroendemannen har informerat dem om situationen. Det står ett anslag på tavlan vad som gäller vid en eventuell strejk.
Arbetsgivaren vill höja lönen med 1 150 kronor på tre år och facket kräver att medlemmarna ska ha en höjning med 1 500 kronor i månaden efter tre år.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här