Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

USA: Nio av tio sextrakasseras

Sextrakasserier är inbyggda i den amerikanska restaurangbranschens struktur. Nio av tio kvinnor har sextrakasserats av gäster. Det konstaterar en rapport från Restaurant opportunities center united, ROC.

Publicerad 10 oktober 2014
USA: Nio av tio sextrakasseras
Rädslan att förlora dricks gör att de anställda inte vågar säga ifrån.
inlinebild
Ett globalt problem, säger HRF:s vice ordförande Therese Guovelin. Foto: Elis Hoffman

Det finns ett samband mellan arbetsvillkoren i den amerikanska restaurangbranschen och förekomsten av sexuella trakasserier. I flera av USA:s delstater är den garanterade minimilönen för den som jobbar i ”dricksyrken” väldigt låg, bara 2:13 dollar, cirka 16 kronor i timmen.
De anställda är helt beroende av dricks vilket gör dem väldigt sårbara. Den otrygga situationen gör det svårt att säga ifrån, av rädsla för att förlora dricks eller bli av med arbetspass. Ju lägre minimilönen är desto vanligare är det med sexuella trakasserier, visar undersökningen.

Av kvinnorna har 70 procent utsatts för sexuella trakasserier från en chef eller arbetsledare, samma gäller för 50 procent av männen. Hela 90 procent av undersökningens kvinnor och 70 procent av männen har sextrakasserats av gäster.

– Även om det är en liten undersökning med 865 intervjuade så är den högst relevant. Jag blir otroligt upprörd, men är inte jätteförvånad. Sexuella trakasserier är ett globalt problem, jag har hört liknande från fackliga kamrater runt om i världen. Framför allt inom restaurang och städ, säger Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hälften av kvinnorna i undersökningen måste varje vecka hantera tafs och inviter från någon i chefsposition. Två av tre blir sextrakasserade av en arbetskamrat varje vecka.

– Jag är övertygad om att det även i den svenska hotell- och restaurangbranschen, med 46 procent visstidsanställda, är många som drar sig för att säga ifrån. Otrygga anställningar ger tysta arbetsplatser. Man kan bli utsatt både från gäster, chefer och arbetskamrater och den som blir sexuellt trakasserad av någon i chefsposition tänker sig nog för både en och två gånger innan man säger ifrån. Detta är något vi måste prata om. Det här är ett utbrett problem som leder till att folk inte vill stanna i branschen, säger Therese Guovelin.

Undersökningen visar att kvinnliga anställda är värst utsatta när det gäller sexuella trakasserier. Två tredjedelar av dem som jobbar i ”dricksyrken” är kvinnor. Många arbetsgivare ser kvinnliga anställda som ett sätt att locka gäster. Man anställer kvinnor som ser bra ut och uppmanar dem att bemöta gäster flirtigt. Flera som intervjuats berättar att de blivit uppmanade att klä sig ”sexigare”.

Både män och kvinnor har uppmanats att flirta med gäster och det är också vanligt att få sms med sexuellt innehåll från en arbetsledare eller chef. För män i restaurangbranschen följer sextrakasserierna samma mönster som för kvinnor, men i mindre omfattning. Det män utsätts för, i högre grad än kvinnor, är trakasserier med anspelningar på mannens sexuella läggning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här