Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Turistarbetare kräver köldgräns

Det borde finnas köldgränser för liftskötare och skidlärare. Sexdagarsveckan ska bort. Och ob-ersättningen ska upp. När anställda på turistanläggningar samlades till konferens om avtalet var det ingen brist på förslag.

Publicerad 8 oktober 2003

Hotell- och restaurangfacket håller konferens i Stockholm om tursitavtalet. Sedan i måndags har anställda på skidanläggningar, nöjesfält, campingplatser och skärgårdsanläggningar diskuterat löner och villkor.

Så vill man förbättra avtalet
Kvalificerat yrkesarbete Facket vill räkna bland annat skidlärare, pistörer och kombinationstjänster till »kvalificerat yrkesarbete«, något som ger en högre lönenivå. Arbetsgivaren vill placera dessa yrkesgrupper i den lägre lönetabellen och sedan individuellt ge påslag till vissa.

Köldgräns Det finns regler för när skidliftarna inte kan gå på grund av köld och blåst. Det borde finnas köldgränser även för liftskötare och skidlärare.

Kläder och skor Arbetsgivaren borde hålla med skyddskläder vid kallt arbete, särskilt gäller det skor.

Bättre schema Bort med sexdagarsveckan och ledigt varannan helg i stället för var tredje. Och bättre ob-ersättning.

Svårigheten att hitta bostäder är ett annat problem för de turistanställda. Utförsäljning av kommunala bostadsbolag gör det svårt att hitta en bra bostad till rimlig hyra, och ökar otryggheten för de anställda.
Arbetsgivare rapporterar att de har lätt att hitta folk till enklare arbetsuppgifter men har svårt att rekrytera kompetent yrkesfolk. Det är ett argument för bättre och tryggare villkor, anser facket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här