Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tandlös märkning av turkiska hotell

Facket motarbetas, lönerna är låga och övertiden obetald. Anställda på tio turkiska charterhotell vittnar om dåliga arbetsvillkor, oavsett om hotellet är hållbarhetsmärkt eller inte.

Publicerad 8 september 2015
Tandlös märkning av turkiska hotell
Samtliga hotell i undersökningen ligger i Alanya, en stad i sydvästra Turkiet. Foto: Sergey Kravchenko/Colourbox

En granskning gjord av nätverket Schyst resande visar att certifieringen Travelife inte verkar ha någon större effekt. Märkningen utfärdas av en brittisk branschorganisation för reseföretag. Miljöarbete, goda arbetsvillkor och engagemang i det lokala samhället är några av kraven som ska uppfyllas.

I rapporten ingår intervjuer med 33 hotellanställda i Alanya. De jobbar alla på hotell som samarbetar med något av de svenska resebolagen Apollo, Fritidsresor och Ving. Det visade sig att låga löner, utebliven övertidsersättning och motarbetande av fackligt arbete är lika vanligt på Travelife-märkta hotell som på arbetsplatser utan märkning.
Framförallt hotellstädarna är lågt betalda, många tjänar minimilön på 2 760 kronor i månaden. Långa dagar utan rast är vanligt, liksom otrygga jobb.
– Jag tror att de skulle avskeda mig om jag blev sjuk och inte skulle kunna arbeta på en vecka, säger en av de anställda i undersökningen.

På sju av hotellen uppger de intervjuade att de tror att de skulle bli avskedade om de gick med i facket. Bara en av arbetsplatserna hade kollektivavtal, och där var de intervjuade anställda mer nöjda med sina arbetsförhållanden. Det hotellet var dock inte Travelife-märkt.
– Det är problematiskt att de svenska resebolagen inte säkerställer att märkningens villkor följs, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
Sju av hotellen granskades av nätverket Schyst resande redan 2012 och även då fick charterbolagen liknande kritik.

Schyst resande

I nätverket ingår Hotell- och restaurangfacket, Union to union, IOGT-NTO, Svenska kyrkan, Unionen och Fair trade center.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här