Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strandade förhandlingar på två av Gävles bingohallar

De centrala förhandlingarna vid två olika bingohallar i Gävle har slutat i oenighet. I båda fallen gäller det om brister i kassan får kvittas mot den anställdes lön.

Publicerad 30 mars 2005

Hotell- och restaurangfacket stämmer nu den ena hallen, GIF Bingo, inför Arbetsdomstolen.
HRF hävdar att arbetsgivaren, som ägs av Gefle IF, inte har haft rätt att dra en brist i bingokassan mot en anställds lön.
Arbetsgivaren å sin sida hävdar att det finns ett kollektivavtal, som medger kvittning. Man har hänvisat till en gammal uppgörelse med Musikerförbundet, som tidigare organiserade bingopersonalen.

– Vi anser att detta inte är ett kollektivavtal, säger Ella Niia, avtalssekreterare på HRF.
Ett fel är att parterna, som ska ha slutit avtalet, inte finns angivna i det.
Ett annat fel är att de anställda inte har fått information.
GIF Bingo har redan dragit pengarna från den anställdes lön. Facket kräver att hon ska få tillbaka dem, plus ett skadestånd.
Både de lokala och de centrala förhandlingarna slutade i oenighet och nu går HRF vidare till Arbetsdomstolen.
– Det här är en viktig principiell fråga för oss, säger Ella Niia.

Den andra förhandlingen gäller Brynäs Bingo i Gävle. Där fanns en formulering i anställningsbeviset, som gav arbetsgivaren rätt att kvitta förluster mot lönen. I höstas sa en grupp anställda upp detta medgivande.
Arbetsgivaren har efter det skickat kravbrev direkt till de anställda. Medlemmarna har bett om förhandlingshjälp och det har varit både lokala och centrala förhandlingar, utan att man har kommit överens.
Facket anser att det inte är klarlagt att de anställda verkligen är skyldiga pengar. Kassarutinerna har varit otydliga och det är inte ordentligt utrett hur förlusterna har uppkommit.

Vad händer nu?
– Nu är det upp till arbetsgivaren att agera, säger Malin Ackholt, ombudsman på HRF.
Om arbetsgivaren går vidare med kraven kommer medlemmarna även i fortsättningen att få juridisk hjälp från HRF.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.