Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stora brister i migrantarbetares villkor

För långa arbetsdagar, för lite lön och ständig otrygghet. Hotell- och restaurangfacket har återigen granskat villkoren för branschens arbetskraftsmigranter. På samtliga besökta arbetsplatser fanns brister.

Publicerad 27 juni 2012

Antalet beviljade arbetstillstånd i hotell- och restaurangbranschen fortsätter att öka. Fram till maj i år beviljade Migrationsverket sammanlagt 860 personer tillstånd för arbete i städ samt restaurang- och storhushåll. Bara i HRF:s Stockholmsavdelning ökade antalet ansökningar med 20 procent jämfört med samma period förra året. I början av året gjorde avdelningen därför en stor granskning av hur de många migranterna egentligen har det på jobbet. Resultatet, som precis blivit klart, är nedslående: samtliga besökta arbetsplatser hade brister i antingen anställningsavtal, löner eller arbetstid.
– Här ser vi hur arbetsgivare systematiskt utnyttjar att människor kommer från fattigare förhållanden. De som vi har mött har ofta en miserabel utgångspunkt och vill förstås ha jobb till varje pris, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.   

Sammanlagt besöktes 64 företag. Nästan alla, 61 stycken, bröt mot kollektivavtal eller lagar när det gäller utbetalning av löner och ersättningar. Drygt hälften, 35 arbetsgivare, hade felaktiga eller inga anställningsavtal. Även när det gäller schemaläggning upptäcktes stora brister. Många migranter arbetade för långa pass och utan tillräcklig dygnsvila.
     
Stockholmsavdelningen gjorde ett liknande uppsökeri förra året. Årets resultat visar att inget förbättrats sedan dess. Hotell- och restaurangfacket har länge krävt förbättringar i hanteringen av arbetskraftsmigranterna.
– Skyddet för migranterna måste stärkas. Våra konkreta förslag för att öka rättsskyddet och förbättra uppföljningen skulle kunna sättas i sjön direkt av regeringen. I dag riskerar de som vågar vittna om de usla villkoren att utvisas. Så kan det inte få fungera på svensk arbetsmarknad, säger Ella Niia.

Bland annat vill förbundet att de arbetserbjudanden som arbetsgivarna lämnar i sin ansökan till Migrationsverket ska vara bindande. HRF vill också att regeringen ska utse en myndighet som ska följa upp att arbetsgivarna verkligen följer de villkor de utlovat samt att anställda som får sin anställning avbruten inte ska utvisas. 

Fakta: Uppsökeriet

  • 64 företag som anställt personer från länder utanför EU besöktes oanmält. 27 av företagen var medlemmar i arbetsgivarorganisationen Visita och resterande 37 hade tecknat ett så kallat Hängavtal direkt med HRF.    
  • De flesta, 33 stycken, hade färre än tio anställda. 23 företag hade över 20 anställda.
  • Sammanlagt fann uppsökarna 143 personer som anställts genom arbetstillstånd.

Källa: HRF-rapporten ”Till vilket pris som helst?”

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här