Hög utbildning och låg risk för arbetslöshet. Då är det vanligare att få omställningsstudiestödet, visar en ny rapport. Men alla ska ha chans, så missa inte att ansöka.
De som beviljas omställningsstudiestöd har ofta hög utbildning och låg risk för arbetslöshet. Detta enligt en ny rapport från SNS.
Stödet infördes i samband med huvudavtalet 2022, även kallat las-överenskommelsen, då arbetsgivare fick större möjlighet att göra avsteg från turordningsreglerna.
Tanken är att stödet ska ge vuxna yrkesverksamma möjlighet att studera och bredda sin kompetens.
Högutbildade söker oftare
Forskarna har undersökt vilka som har sökt och fått omställningsstudiestödet under de två första ansökningsperioderna.
Resultatet visar att högutbildade oftare söker och beviljas stödet.
Vidare visar studien att de med störst risk för arbetslöshet ansöker mer sällan.
De som har ett utlåtande från en omställningsorganisation som TSL har större chans att få ett ja.
Forskarna anser att stödet bör få en tydligare inriktning mot personer som har störst behov av kompetensutveckling, till exempel de som riskerar att varslas om uppsägning.
Daniel Jernström, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, påpekar att stödet är tänkt för att alla som har en anställning ska kunna stärka sin ställning, inte för någon specifik grupp.
Så många har hittills fått stödet
Här är fördelningen av sökande från hotell- och restaurangbranschen.
- 153 personer har sökt.
- 41 personer fick rätt till stödet.
- 66 personer väntar på besked från CSN.
- 46 personer har fått avslag.
Men det är problematiskt att högutbildade varit överrepresenterade, säger han.
– Det är så klart bedrövligt att det blivit så.
Det är hur ansökningarna hanterats som ställt till det, menar HRF.
– Först till kvarn-principen gäller och det gör att de som är mer pålästa, språksäkra och har lättare att ta till sig information hinner först. Det vore bättre om resurserna fördelades på ett annat sätt, så att behovet styr mer än hur snabbt man ansöker, säger Daniel Jernström.
För långtgående slutsatser
Caroline Söder är vd för Trygghetsfonden TSL, LO:s och Svenskt Näringslivs omställningsorganisation.
Hon anser att rapporten drar för långtgående slutsatser för tidigt, eftersom det finns en rad förklaringar till att så många inte fått ta del av stödet.
– Det är många som ansökt som inte uppfyller kraven när det gäller ålder, längd på utbildningen och hur länge man ska ha arbetat.
Det var dessutom 20 procent som valde att dra tillbaka sin ansökan.
– Vid första omgången var väntetiden hos CSN 7–13 månader. Många hörde av sig till oss och sa att de hade kommit in på sina utbildningar, men de hade inte råd att börja utan besked om stöd.
Så gör du för att ansöka
- För att få ansöka ska du uppfylla olika krav. Här kan du testa om du har möjlighet att få omställningsstudiestöd.
- Det finns en begränsad mängd pengar så först till kvarn gäller när du ansöker hos CSN. Du får ett bidrag på upp till 80 procent av lönen, som mest 22 860, som går att fylla på med lån.
- Arbetar du där det finns kollektivavtal ska du även ansöka separat hos TSL. Gör det även om du inte hunnit innan du sökt hos CSN. Hos TSL kan du fått ett yttrande som CSN lägger stor vikt vid när de fattar beslut om stöd.
Caroline Söder påpekar också att redan vid den andra sökomgången ökade antalet ansökningar till TSL med 50 procent.
Det finns också hopp om kortare handläggningstider framöver. Till andra sökomgången hösten 2025 räknar CSN med att merparten av de som söker ska få besked innan studierna börjar.
Nästa ansökningsperiod öppnar den 1 oktober och gäller studier som börjar under perioden den 1 januari–30 juni 2025. När ansökningen öppnar gäller det att vara snabb, råder Caroline Söder.
– Redan vid klockan 23 den 30 september öppnar ett digitalt väntrum där du kan få ett könummer till själva ansökan som öppnar vid midnatt.