Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Städerskor kräver 300 000 kronor i skadestånd för felaktig uppsägning

Två hotellstäderskor i Stockholm kritiserade arbetsgivaren och klagade på lönen. Kort därefter fick de sparken. Nu hävdar de att uppsägningarna var felaktiga och stämmer arbetsgivaren på sammanlagt 300 000 kronor i skadestånd.

Publicerad 22 september 2005

Kvinnorna jobbade åt ett städbolag som anställer och hyr ut städerskor till två stora hotell i centrala Stockholm. De var fast anställda och hade arbetat som hotellstäderskor i ett år när de plötsligt fick besked om uppsägning med omedelbar verkan.

Båda kvinnorna tog mycket illa vid sig och förstod inte varför de fick sluta. Arbetsgivaren påstod att det hade kommit in klagomål från kunderna. Kvinnorna brukade enligt städbolaget komma för sent till arbetet och olika föremål hade försvunnit på hotellen där de jobbade.

Kvinnorna hävdade å sin sida att anklagelserna var gripna ur luften. De anser själva att de har skött jobbet mycket bra och misstänker att orsaken till uppsägningarna istället är de konflikter de haft med arbetsgivaren om arbetsvillkoren.

– De har framfört kritik om löner och ersättningar, säger kvinnornas juridiska ombud Anders Karlsson.
Kvinnorna är inte med i facket, de talar dålig svenska och känner inte till arbetsrättslagstiftningen i Sverige. De blev upprörda när de förlorade sina jobb men visste först inte hur de skulle göra för att försöka få upprättelse.

Nu har de fått hjälp med att koppla in en advokat och söka rättshjälp. Advokat Anders Karlsson har lämnat in en stämningsansökan till Solna tingsrätt där städbolaget krävs på skadestånd för uppsägningarna.
– Vi hävdar att avskedandena skett i strid mot lagen om anställningsskydd, säger Anders Karlsson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här