I framtiden blir det färre jobb på Samhall, men fler som får skyddat arbete hos andra arbetsgivare, som kommuner. Det föreslår en statlig utredning.
Den som har ett arbetshandikapp kan i dag få ett skyddat arbete hos Samhall. I framtiden kommer sådana arbeten att finnas även hos privata arbetsgivare och kommuner.
Samhall ska bli mindre. Det beror på att Samhall har haft ekonomiska problem. Länder med låga löner har konkurrerat ut Samhalls tillverkningsindustri. Samhall har satsat mer på tjänster, bland annat restaurang, men har ändå inte kunnat erbjuda så många jobb som skulle behövas. En del anställda har haft för lite att göra, andra för mycket.
Sedan tycker utredaren också att det är för få som har fått ett jobb på den öppna marknaden efter att ha varit ett tag på Samhall.
I framtiden ska arbetsförmedlingen kartlägga alla som har ett arbetshandikapp, eller av andra skäl har svårt att få jobb. Föst ska personens egen önskan och förmåga ska undersökas. Andra steget kallas ”genomströmning”. Det är en begränsad tid av arbete, utbildning och rehabilitering. Det här ska leda antingen till jobb på öppna marknaden eller ett fast skyddat arbete.
Arbetsförmedlingen ska ha ansvaret, men olika arbetsgivare ska kunna erbjuda skyddat arbete. Arbetsgivaren får pengar för det. Dels bidrar staten med en del av lönen, dels får företaget en ersättning för den extra arbetsledning och utrustning som kan behövas.
Det här ska leda till mer varierande skyddade arbeten, som tillverkning, park och trädgård.
Tidigast från 1 januari år 2005 kan förändringen genomföras. Nu ska olika myndigheter och organisationer tycka till om planerna.
Samhalls ledning har redan sagt att man ogillar förslaget. Det handlar för mycket om rehabilitering och för lite om dem som för lång tid behöver trygghet i arbetet, anser Samhalls chef Göran Sevebrant.
Läs mer här
En vanlig dagens på samhall. Läs reportaget här >>
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.