Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Skatteverket kräver 18 miljoner från vaktbolag

Skatteverket slår till mot svarta pengar och skattefusk bland vaktbolagen på Stockholms krogar. Hälften av de granskade företagen ska betala in mer skatt och avgifter.

Publicerad 1 november 2005

Skatteverket har under hösten specialgranskat ett 50-tal vaktbolag i Stockholmsområdet.
–   Omkring hälften av alla undersökta vaktbolag som jobbar mot restauranger har felaktigheter i redovisningen och jag skulle tro att det handlar om rent fusk i ungefär en tredjedel av fallen, säger en utredare på skatteverket.

Fusket förekommer främst bland de vaktbolag som hyr ut entrévärdar till krogar. Bland annat hyrs entrévärdarna ut svart och vaktbolagen redovisar inte sina inkomster för skatteverket.
Det är vanligt att entrévärdar tar hand om kundernas garderobsavgifter men de inkomsterna redovisas sällan för beskattning.

Men det handlar även om grövre kriminalitet. Bland annat finns ett polisärende där ett oseriöst vaktbolag i Stockholm som jagat bort ett konkurrerande bolag från en restaurang med pistol- och dödshot.
Skatteverkets utredare vill vara anonym på grund av de kriminella ligorna. Det kan vara farligt att skylta med sitt namn.
–   Vi sätter åt företag som ägnar sig åt utbrett fusk och i några fall handlar det om ganska stora pengar, så det kan vara klokt att hålla en låg profil, säger han.

De undersökta vaktbolagen får nu betala omkring 18 miljoner kronor mer i skatter och avgifter. Granskningen gäller vaktbolag i Stockholmsområdet, men skatteverkets utredare tror inte att fusket är unikt.
– Det kanske inte alltid handlar om så stora pengar som i Stockholm, men fusket förekommer nog i den här branschen i hela Sverige.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.