Nyheter 1 MAJ

Sex fakta om första maj

Första maj – arbetarrörelsens högtidsdag. Vi tog en historisk koll på detta rödaste av datum. För dig som jobbar då finns en särskild regel.

Publicerad 28 april 2023
Sex fakta om första maj
Foto: Mostphotos, Istockphoto, Henry B. Goodwin/Wikipedia (Hjalmar Branting)

1 1890. Premiär för demonstrationerna, både internationellt och i Sverige. Socialdemokraterna Hjalmar Branting och August Palm talar på Hakberget på Gärdet i Stockholm. Platsen väljs för att demonstrationerna inte tilläts inne i staden. Ett minnesmonument i röd granit finns i dag på platsen.

2 Ogudaktigt. Första maj har varit nationell helgdag sedan 1938. Det var Sveriges första borgerliga helgdag, en ledig dag som inte kyrkan stod bakom. Numera finns ännu en sådan dag: nationaldagen 6 juni.

3 Mörk minnesdag. Chicago, maj 1886. Arbetare strejkar för åtta timmars arbetsdag. Polis och strejkande drabbar samman. Inom några dagar har både poliser och demonstranter dödats. Ett par år senare kom idén om en gemensam dag för jordens alla arbetare.  

4 Röda fanor. Rött är den internationella arbetarrörelsens färg. Men vita och blå fanor användes av arbetarföreningar som inte var socialistiska. Röda fanor tilläts först inte, de sades skrämma polisens hästar. Men det som skrämde mest var nog själva demonstrationerna.

5 Dubbelröd dag! Första maj är en helgdag som i år infaller på en vardag. Då har du chans att tjäna in en extra ledighetsdag. Regeln om extra ledighetsdagar finns i kollektivavtal för att branschanställda ska ha lika mycket betald ledighet som andra på arbetsmarknaden. Här finns HRF:s information om vad som gäller i Gröna riksavtalet.

6 Ut med korna! I det gamla bondesamhället sågs första maj som första sommardagen. Djuren släpptes ut på bete och det var fest.  

Källa: Vad vi vet, Dagens Arena, Institutet för språk och folkminnen, Nordiska Museet, Tecknaren

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här