Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ser vikten av internationellt samarbete

Om en hotellstäderska tjänade 35‚Äâ000 i månaden skulle vi inte ha de städvagnar vi har i dag. Då skulle arbetsgivarna vara mer rädda om sin personal, säger Therese Guovelin, andre ordförande i HRF.

Publicerad 16 november 2011

Hon vet vad hon talar om. Under studietiden extraknäckte hon som hotellstäderska. Sen jobbade hon i många år som servitris innan det fackliga engagemanget blev heltid och anställning som ombudsman i Göteborg. De senaste tio åren har hon varit på förbundskansliet i Stockholm.
– Nu i augusti var jag ute på arbetsplatser tillsammans med organiserare. Det var verkligen roligt att höra reaktionerna och se inflödet av nya medlemmar. Jag såg glädjen hos de aktiva och fick litet 1990-talskänsla. Vi måste ju vara ute på arbetsplatserna. Vårt förbund omsätter statistiskt hela medlemskåren på tre – fyra år. Det är viktigt att ha en nära relation med medlemmarna, säger Therese bestämt.

Men att sitta i förbundsledningen har ibland varit tungt. De sjunkande medlemsintäkterna har tvingat fram tuffa beslut som inte uppskattats av alla.
Valförlusten förra hösten sved ordentligt. Alla de beslut som regeringen fattade under förra mandatperioden, med allt från jagandet av sjukskrivna till höjd arbetslöshetsavgift, borde fått många att vända dem ryggen, tycker Therese.
Men medlemsutvecklingen i förbundet går absolut att vända, anser hon.
– Vi har jättebra förtroendevalda och lokalombudsmän. Jobbar vi mer med dem så får vi positiva siffror igen. Det är avgörande för vår styrka och legitimitet. Och så måste vi se till att de som utbildat sig och vill vara i branschen också får möjlighet att göra karriär där.

Therese Guovelin har arbetat mycket med internationella frågor. Nu ser hon vikten av detta engagemang.
– Vår bransch har blivit väldigt internationaliserad, på gott och ont. Ägandet är transnationellt. Andra kulturer och värderingar kommer in på arbetsplatserna. Det är viktigt att vi samarbetar med fackföreningar i andra länder för att stoppa ägare som utnyttjar sina anställda. Samtidigt är vi ju glada för alla seriösa företag som vill investera i Sverige.

Therese Guovelin

Är i dag: Andre ordförande i HRF, sedan 2008.
Nominerad till: Andre ordförande.
Ålder: 47 år.
Bor: I Stockholm med hustrun Eva, tredje ­ordförande i Livs.
Utbildning: Samhällsvetenskaplig linje samt Turisthotellskolan i Åre.
Ansvarsområden: Bland annat facklig politisk samverkan, internationella frågor såsom ­utvecklingssamarbete och europafrågor, organisationsuppbyggnad och inflytandefrågor.
Kopplar av med: Älskar att vara i motorbåten, går dit och fikar eller sover över även när det inte är säsong. Och så ett enormt matintresse.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här