Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ser vikten av internationellt samarbete

Om en hotellstäderska tjänade 35‚Äâ000 i månaden skulle vi inte ha de städvagnar vi har i dag. Då skulle arbetsgivarna vara mer rädda om sin personal, säger Therese Guovelin, andre ordförande i HRF.

Publicerad 16 november 2011

Hon vet vad hon talar om. Under studietiden extraknäckte hon som hotellstäderska. Sen jobbade hon i många år som servitris innan det fackliga engagemanget blev heltid och anställning som ombudsman i Göteborg. De senaste tio åren har hon varit på förbundskansliet i Stockholm.
– Nu i augusti var jag ute på arbetsplatser tillsammans med organiserare. Det var verkligen roligt att höra reaktionerna och se inflödet av nya medlemmar. Jag såg glädjen hos de aktiva och fick litet 1990-talskänsla. Vi måste ju vara ute på arbetsplatserna. Vårt förbund omsätter statistiskt hela medlemskåren på tre – fyra år. Det är viktigt att ha en nära relation med medlemmarna, säger Therese bestämt.

Men att sitta i förbundsledningen har ibland varit tungt. De sjunkande medlemsintäkterna har tvingat fram tuffa beslut som inte uppskattats av alla.
Valförlusten förra hösten sved ordentligt. Alla de beslut som regeringen fattade under förra mandatperioden, med allt från jagandet av sjukskrivna till höjd arbetslöshetsavgift, borde fått många att vända dem ryggen, tycker Therese.
Men medlemsutvecklingen i förbundet går absolut att vända, anser hon.
– Vi har jättebra förtroendevalda och lokalombudsmän. Jobbar vi mer med dem så får vi positiva siffror igen. Det är avgörande för vår styrka och legitimitet. Och så måste vi se till att de som utbildat sig och vill vara i branschen också får möjlighet att göra karriär där.

Therese Guovelin har arbetat mycket med internationella frågor. Nu ser hon vikten av detta engagemang.
– Vår bransch har blivit väldigt internationaliserad, på gott och ont. Ägandet är transnationellt. Andra kulturer och värderingar kommer in på arbetsplatserna. Det är viktigt att vi samarbetar med fackföreningar i andra länder för att stoppa ägare som utnyttjar sina anställda. Samtidigt är vi ju glada för alla seriösa företag som vill investera i Sverige.

Therese Guovelin

Är i dag: Andre ordförande i HRF, sedan 2008.
Nominerad till: Andre ordförande.
Ålder: 47 år.
Bor: I Stockholm med hustrun Eva, tredje ­ordförande i Livs.
Utbildning: Samhällsvetenskaplig linje samt Turisthotellskolan i Åre.
Ansvarsområden: Bland annat facklig politisk samverkan, internationella frågor såsom ­utvecklingssamarbete och europafrågor, organisationsuppbyggnad och inflytandefrågor.
Kopplar av med: Älskar att vara i motorbåten, går dit och fikar eller sover över även när det inte är säsong. Och så ett enormt matintresse.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här