Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ser vikten av internationellt samarbete

Om en hotellstäderska tjänade 35‚Äâ000 i månaden skulle vi inte ha de städvagnar vi har i dag. Då skulle arbetsgivarna vara mer rädda om sin personal, säger Therese Guovelin, andre ordförande i HRF.

Publicerad 16 november 2011

Hon vet vad hon talar om. Under studietiden extraknäckte hon som hotellstäderska. Sen jobbade hon i många år som servitris innan det fackliga engagemanget blev heltid och anställning som ombudsman i Göteborg. De senaste tio åren har hon varit på förbundskansliet i Stockholm.
– Nu i augusti var jag ute på arbetsplatser tillsammans med organiserare. Det var verkligen roligt att höra reaktionerna och se inflödet av nya medlemmar. Jag såg glädjen hos de aktiva och fick litet 1990-talskänsla. Vi måste ju vara ute på arbetsplatserna. Vårt förbund omsätter statistiskt hela medlemskåren på tre – fyra år. Det är viktigt att ha en nära relation med medlemmarna, säger Therese bestämt.

Men att sitta i förbundsledningen har ibland varit tungt. De sjunkande medlemsintäkterna har tvingat fram tuffa beslut som inte uppskattats av alla.
Valförlusten förra hösten sved ordentligt. Alla de beslut som regeringen fattade under förra mandatperioden, med allt från jagandet av sjukskrivna till höjd arbetslöshetsavgift, borde fått många att vända dem ryggen, tycker Therese.
Men medlemsutvecklingen i förbundet går absolut att vända, anser hon.
– Vi har jättebra förtroendevalda och lokalombudsmän. Jobbar vi mer med dem så får vi positiva siffror igen. Det är avgörande för vår styrka och legitimitet. Och så måste vi se till att de som utbildat sig och vill vara i branschen också får möjlighet att göra karriär där.

Therese Guovelin har arbetat mycket med internationella frågor. Nu ser hon vikten av detta engagemang.
– Vår bransch har blivit väldigt internationaliserad, på gott och ont. Ägandet är transnationellt. Andra kulturer och värderingar kommer in på arbetsplatserna. Det är viktigt att vi samarbetar med fackföreningar i andra länder för att stoppa ägare som utnyttjar sina anställda. Samtidigt är vi ju glada för alla seriösa företag som vill investera i Sverige.

Therese Guovelin

Är i dag: Andre ordförande i HRF, sedan 2008.
Nominerad till: Andre ordförande.
Ålder: 47 år.
Bor: I Stockholm med hustrun Eva, tredje ­ordförande i Livs.
Utbildning: Samhällsvetenskaplig linje samt Turisthotellskolan i Åre.
Ansvarsområden: Bland annat facklig politisk samverkan, internationella frågor såsom ­utvecklingssamarbete och europafrågor, organisationsuppbyggnad och inflytandefrågor.
Kopplar av med: Älskar att vara i motorbåten, går dit och fikar eller sover över även när det inte är säsong. Och så ett enormt matintresse.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter LÖN

LO: Minimilöner kan bli början till slutet för svenska fack

EU har tagit ett steg närmare lagstadgade minimilöner. ”Man blir närmast förtvivlad” säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

Publicerad 23 april 2021 Kommentera
LO: Minimilöner kan bli början till slutet för svenska fack
– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del, säger Therese Guovelin. Foto: Mostphotos, Fredrik Hjerling/LO

Svenska fackförbund, arbetsgivarorganisationer och politiker är överens om en sak: Minimilöner i lag är inget för svensk arbetsmarknad. Snart kan det trots enigheten vara ett faktum.

Länge hoppades LO att EU-kommissionens förslag till direktiv om minimilöner skulle gå att stoppa, eller att Sverige skulle undantas från direktivet. När EU-kommissionen i veckan presenterade sitt förslag stod det dock klart att Sveriges invändningar vägt lätt.

– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del. Man har formuleringar som innebär att staten måste lägga sig i lönebildningen. Samtidigt har man inte med ett ord om att vår fungerande modell ska undantas, trots att man hela tiden hyllat den och slagit fast att där lönebildningen regleras i kollektivavtal är lägstalönerna högre än där man har andra modeller, säger Therese Guovelin.

Kommissionen har bland annat skärpt en formulering som äventyrar fackförbundens ställning i Sverige, menar LO.

– Det förtydligas att alla arbetstagare måste ha rätt till en minimilön. Det innebär, för vår del, att staten måste lägga sig i lönebildningen och att vi inte längre enbart kan reglera lön i kollektivavtal. Det underminerar den svenska modellen, säger Therese Guovelin.

En annan sak som hon reagerar starkt på är att kommissionen föreslår att staten ska få inflytande över parternas arbete med att teckna kollektivavtal.

– Staten ska kräva en åtgärdsplan om kollektivavtalstäckningen understiger 90 procent. Vi ser det som ett hot mot fackföreningarnas autonoma ställning i Sverige.

Det är fortfarande en bit kvar innan ett direktiv kan bli verklighet. Tidigast i september väntas Europaparlamentet rösta om förslaget. Blir det ett ja där kommer frågan att förhandlas mellan rådet, EU-kommissionen och EU-parlamentet under ordförandelandets ledning.

– Sista ordet är definitivt inte sagt. Nu måste vi försöka påverka på alla nivåer. Om inte det hjälper finns det fortfarande en sista utväg, och det är att ett medlemsland stämmer EU för fördragsbrott. Artikel 153.5 säger nämligen att EU inte har kompetens att reglera löner, säger Therese Guovelin.

Nyheter rapport

Pandemin fick fler att gå med i facket

Under 2020 steg organisationsgraden i Sverige för första gången på länge. Det visar en ny rapport från Arena Idé. För HRF:s del har pandemin inneburit både medlemsökning och medlemstapp.

Publicerad 23 april 2021 Kommentera
Pandemin fick fler att gå med i facket
Musikerna är det LO-förbund som ökade procentuellt mest under 2020. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos
Anders Kjellberg. Foto: Kennet Ruona/Lunds universitet

Förra året var ett händelserikt år på svensk arbetsmarknad. Det konstaterar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, i sin nya rapport ”Den svenska modellen 2020: pandemi och nytt huvudavtal”. Pandemin medförde bland annat en våg av uppsägningar och permitteringar, liksom lättnader i a-kassan.

En annan följd var att många fackförbund såg en ökning av antalet medlemmar. Under 2020 ökade antalet yrkesverksamma fackmedlemmar med 75 000 personer.
– Organisationsgraden i landet ökade för första gången sedan 90-talet. Både när det gäller arbetare och tjänstemän, säger Anders Kjellberg.

En del av förklaringen är att fler utrikesfödda gått med i facket. I den gruppen ökade organisationsgraden för andra året i rad under 2020.

Störst var ökningen under mars och april, för att sedan plana ut på många håll. Musikerna är det LO-förbund som ökade procentuellt mest förra året, följt av Handels och Kommunal.

Hotell- och restaurangfacket tillhör de förbund som ökade mest under mars och april. Under första halvåret 2020 steg förbundets medlemstal med 1 700 personer. En ökning som helt raderades ut senare under året. En förklaring till HRF:s medlemstapp är att många som initialt sökte sig till facket, senare förlorade jobbet, skriver Anders Kjellberg i rapporten.

A-kassorna såg en ännu större tillströmning. Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, hade den största relativa tillväxten bland LO-kassorna. Under 2020 ökade HRAK med 19 900 personer, eller 27 procent.

Nyheter corona

Restriktioner förlängs

Det blir inte längre öppettider på restauranger den 3 maj. I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att man vill förlänga restriktionerna till 17 maj.

Publicerad 22 april 2021 Kommentera
Restriktioner förlängs
Restriktionerna förlängs med två veckor. Först den 17 maj ska restauranger kunna hålla öppet senare än 20.30. Foto: Istockphoto

Regeringen gav vid en pressträff på torsdagen beskedet att restriktionerna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ligger kvar ytterligare två veckor. Anledningen är den höga smittspridningen och det ansträngda läget för sjukvården.

Samtidigt sade Folkhälsomyndigheten att man föreslår en motsvarande förlängning av restriktionerna för serveringsställen.

För restaurangbranschens del innebär detta att det även fortsättningsvis är stängning klockan 20.30 som gäller. Dessutom kommer det fram till 17 maj tillåtas max fyra personer per sällskap på restauranger, om de inte ligger i till exempel gallerior – då är det en person per sällskap som gäller.

– Man ska ha respekt för smittspridningen. Men man skulle kunna vara generösare med öppettiderna för restauranger, med de kraftiga regleringar som redan finns. Vi anser att det finns förutsättningar att hålla öppet till 23, utan att det påverkar smittspridningen. Då skulle restaurangerna hinna med två sittningar, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här