Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sekos avtal gäller för restauranganställda ombord

Ska restaurangpersonal på Waxholmsbåtarna ha sjöfolkets avtal eller restaurangavtal? Arbetsgivaren vill spara pengar på att använda HRF:s avtal. Men facken är eniga: - Dessa restauranger till sjöss hör till Sjöfolkets, numera Sekos område, säger Ella Niia, avtalssekreterare på HRF.

Publicerad 22 februari 2002

Företaget Skärgårdsrestauranger vill att hotell- och restaurangbranschens avtal ska gälla för restaurangpersonalen på Waxholmsbåtarna i Stockholms skärgård. Företaget driver restaurangerna sedan nyår och har gått med i arbetsgivarorganisationen SHR. Därmed ansåg man att avtalet mellan HRF och SHR skulle gälla.
Det sa man också till Seko-facket när de begärde avtal. Man sa till och med att även HRF höll med om detta, fast då gick man lite för långt.
Seko anser att båtarna är deras område.
– Det håller vi också med om, säger Ella Niia, avtalssekreterare på HRF.
– Vi följer LO:s organisationsplan och där är det helt klart att dessa restauranger till sjöss hör till Sjöfolkets, numera Sekos område.
Arbetsgivaren vill ha HRF-avtalet därför att det skulle bli billigare för dem, och därmed sämre för de anställda. Det ville varken Seko eller HRF gå med på.
– I framtiden kan det hända att vi tar upp en diskussion inom LO och med Seko och arbetsgivaren om detta, säger Ella Niia. Men det är inte aktuellt nu.
SHR:s tidning Restauratören beklagar i en ledare att HRF inte tar strid med Seko om den här avtalsrätten. Men HRF vill inte ta en strid som skulle innebära att de anställda får sämre villkor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.