Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Schablonskatt ska minska skattefusket

Riksskatteverket föreslår att småföretag, bland annat restauranger, ska betala skatt efter en schablon som grundas på löneläget i de gällande kollektivavtalen.

Publicerad 1 mars 2002

– Förslaget gäller den lilla restaurangen med enkel verksamhet, säger utredaren Sune Jansson.
– Men också hantverkaren, taxiföretaget eller frisören.
Det är regeringen som gett verket i uppdrag att ta reda på hur man ska komma tillrätta med svarta löner och momsfiffel bland små tjänsteföretag.
Schabloner kan se ut på många olika sätt, till exempel att man betalar skatt efter antalet bord på restaurangen eller antalet stolar i frisörsalongen. Men utredaren vill hellre se ett system som bygger på beskattning av arbetet. Som underlag ska lönen enligt kollektivavtalet gälla.
– Vi går ifrån millimeterrättvisan. Beskattning efter schablon kommer att slå fel och det måste vi godta, säger Sune Jansson.
Finns det anställda i företaget påförs schabloner efter antalet anställda, upp till fyra personer. Där går gränsen för beskattning efter schablon. Systemet blir inte frivilligt ? alla ska omfattas.
Förslaget ligger nu på politikernas bord.
– Det finns ett stort intresse från politikerna. Representanter från näringsliv och revisorer, som deltagit i arbetet, säger okej. Och näringsdepartementet som fått förslaget är också nöjt.
Men det är långt till beslut. Riksskatteverket väntar på signal från politikerna om att gå vidare med arbetet. Men Sune Jansson tror att politikerna tvekar.
– De är kluvna inför en ny idé om beskattning, säger han.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här