Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Scandic pressar lönerna

Jobbar du på Scandic har du lägre lön än om du jobbar på ett lunchrum som drivs av Sodexho. Och unga Scandicanställda kvinnor har lägre lön än jämnåriga manliga anställda. Det visar ny lönestatistik från HRF.

Publicerad 16 mars 2004

Hotellkedjan Scandic har länge haft rykte om sig att pressa lönerna nedåt. Nu visar fakta att det inte bara var ett rykte.
På Scandic tjänar dessutom kvinnor betydligt lägre än män.

Hotellrevyn kan för första gången presentera lönestatistik som är uppdelad efter företag. Det gäller tre av de stora företagen i branschen; McDonalds, Scandic och Sodexho.

Genomsnittslöner på storföretagen
* McDonalds:   82:13   kronor i timmen, 14 209 kronor i månaden
* Scandic:      91:36   kronor i timmen, 15 805 kronor i månaden
* Sodexho:   93:82   kronor i timmen, 16 232 kronor i månaden
(Löneuppgifterna inhämtade i september 2003)

Samtidigt var genomsmittslönen i hela branschen 15 962 kronor i månaden. Både McDonalds och Scandic ligger alltså under den lön som genomsnittligt betalas i branschen.

Särskilt illa är det att vara ung tjej på Scandic.
18-åriga kvinnor på Scandic tjänar bara 93 procent av vad deras jämnåriga manliga kollegor har i lön. Det blir 911 kronor mindre per månad.
Det är en markant skillnad mot övriga branschen, där 18-åriga kvinnor i fenomsnitt har 99,2 procent av sina manliga jämnåriga kollegors lön.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.