Nyheter Arbetsmarknad
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så vill LO förbättra för migrantarbetarna

Sverige vinner på öppenhet och migration, men arbetskraftsmigrationen inom LO-förbundens yrken har lett till utnyttjande och lönedumpning. Därför ställer sig samtliga LO-förbund bakom krav på att förändra den nuvarande politiken kring arbetskraftsmigration.

Publicerad 29 maj 2013

LO påpekar i rapporten "Fusk och utnyttjande", som släpptes i dag, att två av tre arbetstillstånd som beviljas är till branscher där det redan är stor konkurrens om jobben, som bygg, städ och restaurang. I dag kan medborgare från länder utanför EU söka arbetstillstånd hos Migrationsverket, hur stort behovet av arbetskraft är bedöms inte längre av staten utan av enskilda arbetsgivare.

LO vill återgå till det gamla systemet med arbetskraftsprövning. Vidare kräver LO ett system för att stänga ute oseriösa arbetsgivare, att fast anställning ska ge permanent uppehållstillstånd samt att arbetstillstånden ska bli juridiskt bindande.

Hotell- och restaurangfacket håller dock inte med LO när det gäller förslaget om arbetsmarknadsprövning.
– Det kan inte vara statens uppgift att bedöma vilka branscher som behöver anställa människor från andra länder, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.
– Det kan bara arbetsgivaren själv avgöra.

Ella Niia påpekar att hon ser arbetskraftsinvandringen som en tillgång men anser att det är viktigt att stoppa utnyttjandet av de anställda.
– Det är viktigt att enskilda arbetsgivare kontrolleras och om så behövs sanktioneras om de är oseriösa. Alla som arbetar i Sverige ska ha tillgång till samma villkor på arbetsmarknaden oavsett bakgrund, säger Ella Niia.

 

–>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här