Nyheter FÖRSTA MAJ

Så firar vi första maj

Det blir ett digitalt förstamajfirande även i år. HRF:arna Jenny och Alejandro håller förstamajtal, Christian hänger ut något rött och Kajsa planerar att kolla digitala evenemang på fyra skärmar samtidigt.

Publicerad 29 april 2021
Så firar vi första maj
Vad ska du göra på första maj? Här är fem HRF:are med många evenemang inbokade.

Jenny ska täcka staden med budskap

Jenny Sjöstedt. Foto: Christel Lind

Jenny Sjöstedt, HRF:are i Halmstad, ledamot i styrelsen för avdelning Syd:

– Jag ska göra en massa roliga grejer. Jag ska bland annat hålla ett förstamajtal för S i Halmstad. Jag är ordförande för min SSU-avdelning. Det känns väldigt peppigt!
– Vi brukar alltid måla plakat tillsammans och gå med dem i tåget. I år kan vi ju inte gå fysiskt så vi ska göra plakat eller affischer och sätta upp runt i vår stad. Många kör ju digitala budskap, så det känns lite häftigt att täcka hela staden med vårt budskap.
– Sedan ska jag faktiskt jobba lite. Men på kvällen är det förstamajhäng med quiz och grejer. Och så ska jag naturligtvis hänga ut något rött. Det tycker jag är ett coolt initiativ, en riktigt bra idé.

 

Christian hänger rött på balkongen

Christian Forsman. Foto: Nadja Andersson

Christian Forsman, HRF:are i Göteborg och ledamot i förbundsstyrelsen:

– I vanliga fall är första maj ett heldagsäventyr. Jag brukar tåga, sedan är det fest på kvällen och ledigt dagen efter. Det är viktigt att högtidlighålla arbetarklassens högtidsdag och det är en fantastisk känsla att gå med tusentals andra människor. Nu blir det ett år till utan den peppen.

– Men jag kommer följa Vänsterpartiets digitala firande och hänga rött på balkongen. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och LO uppmanar folk att hänga ut något rött första maj så det är väldigt brett. Majorna i Göteborg såg fantastiskt fint ut förra året.

– Då hängde vi ut några tröjor, men man kan ju satsa lite mer, kanske gå till en tygaffär och köpa loss lite rött tyg. Det går ju att skriva något också, göra en banderoll. Det är i alla fall väldigt enkelt att hänga rött. Man behöver inte lämna soffan!

Alejandro förstamajtalar digitalt

Alejandro Quezada.

Alejandro Quezada, ombudsman HRF Mälardalen:

– I Västerås kommer de lokala LO-facken, SSU och Socialdemokraterna att anordna ett gemensamt, digitalt förstamajtåg. Jag ska faktiskt vara förstamajtalare, tillsammans med kamrater från Kommunal, SSU och Västerås arbetarekommun. Jag ska spela in mitt tal innan och så kör vi allt digitalt på lördag. Vi vill inte ställa in, vi ställer om. Det är trots allt vår högtidsdag.

– Vi har ett direktsänt program från 10.30 till 13.00, det ska bli väldigt roligt. I programmet ska vi även ha ett panelsamtal från ett lokalt perspektiv i välfärdsfrågor. Vi kommer också att lyssna på talen från Stefan Löfven och Susanna Gideonsson.

Kajsa kör evenemang på fyra skärmar

Kajsa Bysell. Foto: Privat

Kajsa Bysell, ordförande HRF:s avdelning Stockholm-Gotland:

– Det börjar redan i dag när jag ska vara med i Vänsterpartiet Storstockholms panelsamtal om LO:s jämställdhetsbarometer.

– På själva dagen har jag bokat upp mig på massor av digitala evenemang. Vi har fyra skärmar hemma, så jag får väl hoppa runt lite för att kolla så mycket möjligt.

– Jag kommer nog att klä mig lite i rött och gå ner till kajen. Där kan man sitta och checka läget. Det brukar vara lite båtar som flaggar rött. Jag flaggar också rött genom fönstret, så att mina grannar får se min fana. Så ser dagen ut, det blir lite pepp här hemma.

”Ska fira hela dagen så klart”

Sara Astner. Foto: Pernilla Wahlman

Sara Astner, HRF:are i Gävle och ledamot i förbundsstyrelsen:

– Ja, att det är första maj ska jag fira hela dagen så klart. Vi gör inget eget evenemang just i Gävle, men i Söderhamn har LO och Socialdemokraterna livesändning med Annika Strandhäll. Hon ska bland annat prata om ojämlikhet, det börjar 09.30.

– Sedan har Socialdemokraterna i Jönköping socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som talare. Det har också starttid 9.30 så jag får klyva mig lite, för honom vill jag också höra.

– Det mesta händer på förmiddagen, 10.30 är det Stefan Löfven och LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Det här är något som är ganska bra med det digitala, hade det varit en vanlig första maj så hade jag nog varit kvar här i Gävle och då hade jag inte hunnit höra statsministern.