Nyheter FÖRSTA MAJ

Så firar vi första maj

Det blir ett digitalt förstamajfirande även i år. HRF:arna Jenny och Alejandro håller förstamajtal, Christian hänger ut något rött och Kajsa planerar att kolla digitala evenemang på fyra skärmar samtidigt.

Publicerad 29 april 2021
Så firar vi första maj
Vad ska du göra på första maj? Här är fem HRF:are med många evenemang inbokade.

Jenny ska täcka staden med budskap

Jenny Sjöstedt. Foto: Christel Lind

Jenny Sjöstedt, HRF:are i Halmstad, ledamot i styrelsen för avdelning Syd:

– Jag ska göra en massa roliga grejer. Jag ska bland annat hålla ett förstamajtal för S i Halmstad. Jag är ordförande för min SSU-avdelning. Det känns väldigt peppigt!
– Vi brukar alltid måla plakat tillsammans och gå med dem i tåget. I år kan vi ju inte gå fysiskt så vi ska göra plakat eller affischer och sätta upp runt i vår stad. Många kör ju digitala budskap, så det känns lite häftigt att täcka hela staden med vårt budskap.
– Sedan ska jag faktiskt jobba lite. Men på kvällen är det förstamajhäng med quiz och grejer. Och så ska jag naturligtvis hänga ut något rött. Det tycker jag är ett coolt initiativ, en riktigt bra idé.

 

Christian hänger rött på balkongen

Christian Forsman. Foto: Nadja Andersson

Christian Forsman, HRF:are i Göteborg och ledamot i förbundsstyrelsen:

– I vanliga fall är första maj ett heldagsäventyr. Jag brukar tåga, sedan är det fest på kvällen och ledigt dagen efter. Det är viktigt att högtidlighålla arbetarklassens högtidsdag och det är en fantastisk känsla att gå med tusentals andra människor. Nu blir det ett år till utan den peppen.

– Men jag kommer följa Vänsterpartiets digitala firande och hänga rött på balkongen. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och LO uppmanar folk att hänga ut något rött första maj så det är väldigt brett. Majorna i Göteborg såg fantastiskt fint ut förra året.

– Då hängde vi ut några tröjor, men man kan ju satsa lite mer, kanske gå till en tygaffär och köpa loss lite rött tyg. Det går ju att skriva något också, göra en banderoll. Det är i alla fall väldigt enkelt att hänga rött. Man behöver inte lämna soffan!

Alejandro förstamajtalar digitalt

Alejandro Quezada.

Alejandro Quezada, ombudsman HRF Mälardalen:

– I Västerås kommer de lokala LO-facken, SSU och Socialdemokraterna att anordna ett gemensamt, digitalt förstamajtåg. Jag ska faktiskt vara förstamajtalare, tillsammans med kamrater från Kommunal, SSU och Västerås arbetarekommun. Jag ska spela in mitt tal innan och så kör vi allt digitalt på lördag. Vi vill inte ställa in, vi ställer om. Det är trots allt vår högtidsdag.

– Vi har ett direktsänt program från 10.30 till 13.00, det ska bli väldigt roligt. I programmet ska vi även ha ett panelsamtal från ett lokalt perspektiv i välfärdsfrågor. Vi kommer också att lyssna på talen från Stefan Löfven och Susanna Gideonsson.

Kajsa kör evenemang på fyra skärmar

Kajsa Bysell. Foto: Privat

Kajsa Bysell, ordförande HRF:s avdelning Stockholm-Gotland:

– Det börjar redan i dag när jag ska vara med i Vänsterpartiet Storstockholms panelsamtal om LO:s jämställdhetsbarometer.

– På själva dagen har jag bokat upp mig på massor av digitala evenemang. Vi har fyra skärmar hemma, så jag får väl hoppa runt lite för att kolla så mycket möjligt.

– Jag kommer nog att klä mig lite i rött och gå ner till kajen. Där kan man sitta och checka läget. Det brukar vara lite båtar som flaggar rött. Jag flaggar också rött genom fönstret, så att mina grannar får se min fana. Så ser dagen ut, det blir lite pepp här hemma.

”Ska fira hela dagen så klart”

Sara Astner. Foto: Pernilla Wahlman

Sara Astner, HRF:are i Gävle och ledamot i förbundsstyrelsen:

– Ja, att det är första maj ska jag fira hela dagen så klart. Vi gör inget eget evenemang just i Gävle, men i Söderhamn har LO och Socialdemokraterna livesändning med Annika Strandhäll. Hon ska bland annat prata om ojämlikhet, det börjar 09.30.

– Sedan har Socialdemokraterna i Jönköping socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som talare. Det har också starttid 9.30 så jag får klyva mig lite, för honom vill jag också höra.

– Det mesta händer på förmiddagen, 10.30 är det Stefan Löfven och LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Det här är något som är ganska bra med det digitala, hade det varit en vanlig första maj så hade jag nog varit kvar här i Gävle och då hade jag inte hunnit höra statsministern.

Fokus TRE ÅR MED TRANELLSKA

Nya kollegor på tillväxt

Drömmar om utlandet, restaurangliv och eget företag. Allt ryms hos ettorna på Tranellska gymnasiet i Västerås. Vi hänger med ett gäng elever – från skolstart till studenten!

Publicerad 17 september 2021 Kommentera
Nya kollegor på tillväxt
Första terminen för Benjamin Nygren, Moa Gunstedt, Finley Rejström, Lovisa Enlund, Jasmine Constable och Ingrid Pettersson. Foto: Jonas Bilberg

Utsikten från den gamla hotellbyggnaden är slående. Den här höst­dagen visar sig Mälaren och Västerås från sin bästa sida.
Ica-koncernen hade länge provkök, utbildningslokaler och hotell i lokalerna, och Best Western har huserat i huvudbyggnaden.

I dag finns ­Tranellska gymnasiet i Västerås här. För ett par veckor sedan började 57 elever på skolan. Hotellrevyn kommer att följa sex av dem, från start till studenten om tre år.

I entrén är såväl ljudnivån som stämningen hög. Här samlas lärare och elever för fika och prat.
Moa Gunstedt vickar på en flaska Mer och funderar på vad som fick henne att söka till Restaurang och livsmedel.
– Ett tag funderade jag på att söka idrottsprofil, men jag tränar fotboll och innebandy i princip varje dag, så det får jag redan på fritiden. Jag har alltid gillat att laga och äta mat, och kollar mycket på matlagningsprogram på tv.

Moa, som tidigare tyckt att skolan var långsam och ganska tråkig, har fått ny energi sedan hon kom till gymnasiet.
– Nu tycker jag att det är roligt. Dagarna går snabbt, säger hon.

Benjamin Nygren vill lära sig laga riktigt god mat och ser fram emot kurser i mer avancerad matlagning. Här får han hjälp av läraren Eddie Carlsson i metodköket. Foto: Jonas Bilberg
Av de 57 nya eleverna som började i augusti är det bara tio som går Tranellskas Hotell- och turismprogram. Foto: Jonas Bilberg
Ingrid Pettersson drömmer om att baka och starta eget i Paris. Men först läggs grunderna. Här dukning med klasskompisen Moa Gunstedt. Foto: Jonas Bilberg

Av de 57 nya eleverna är det bara tio som går Hotell och turism. Perfekt, tycker Jasmine Constable.
– Jag gick in i väggen i nian, så för mig var det en lättnad att det var en liten klass. Det gör hela klassen till engrupp. Vi klickade redan andra dagen. Det är verkligen en blessing in disguise.

Det känns som att vi är en stor grupp vänner. Lovisa Enlund

Den goda stämningen bekräftas av Lovisa Enlund och Finley Rejström. Alla verkar de glada och en smula för­vånade att de så snabbt blev sammansvetsade.
– Det känns som att vi är en stor grupp vänner. Alla kan vara med i diskussioner på lektionerna, säger Lovisa.
Drömmen är ett jobb där hon kan få människor att må bra.
– Antingen jobbar jag på hotell, och så småningom äger jag ett. Annars vidare­utbildar jag mig till terapeut eller psykolog. För mig är det lite samma idé, att få folk att må bra.

Jasmine Constable.

Jasmine Constable såg gymnasiet som en nystart, en chans att börja om sitt skolliv. Från att ha varit en av de tystare i klassen på högstadiet har hon nu tagit ett beslut om att vara mer aktiv på lektionerna. Inte heller hon har ännu bestämt sig vilken karriärväg hon ska ta.

Jag kommer alltid ha möjlighet till jobb med min utbildning.Jasmine Constable

– Jag kanske vill bli flygvärdinna sedan, då är det här rätt utbildning för mig. På sikt kanske jag vill bli pilot. Jag har också funderat på att bli turistguide. Då får man lära sig om där man är. Jag kommer alltid ha möjlighet till jobb med min utbildning. Min mamma skolade om sig vid 50. Jag har hela livet på mig att bestämma mig för vad jag vill göra. Jag lär mig saker som är bra inom alla fält, som service och bemötande.

Klasskompisen Finley Rejström har, till skillnad från de andra, servicen ­i blodet. Hans mamma jobbar på O’Learys i Köping, och Finley har hoppat in i serveringen där, men också hos pappa på Byggmax. Men det är inte Köping som hägrar efter studenten. Det var främst möjligheten att jobba utomlands som lockade honom till H&T.

Nästa termin blir det att göra mer, inte så mycket lyssna.Finley Rejström

– Jag har valt rätt. Jag gillar verkligen det här. Och det känns som att det bara kommer att bli bättre. Nästa termin blir det att göra mer, inte så mycket lyssna.
Efter gymnasiet hoppas han att det bär av till något varmare land. Grekland, Kap Verde eller kanske Italien.
– Jag är ganska go with the flow.

Benjamin Nygren var bestämd. Han skulle gå en praktisk linje på gymnasiet.
– Jag är inte ett stort fan av att sitta och titta i en bok. Och jag har alltid velat bli bra på att laga mat, så det var egent­ligen självklart att välja Restaurang.

Foto: Jonas Bilberg
”Då jobbar jag som kock och har bra arbetsmiljö.” Moa Gunstedt Foto: Jonas Bilberg
”Jag jobbar långt härifrån. Jag vill utomlands.” Finley Rejström Foto: Jonas Bilberg
”Då jobbar jag på hotell eller utbildar mig vidare.” Lovisa Enlund. Foto: Jonas Bilberg
”Då har jag gått en utbildning till bartender utomlands.” Benjamin Nygren Foto: Jonas Bilberg

Benjamin berättar att familjen numera pushar honom att vara den som fixar middagen. Det händer, säger han, men inte i den utsträckning som familjen skulle önska.
På frågan om var han ser sig själv efter studenten kommer svaret blixtsnabbt.
– Då åker jag förhoppningsvis utomlands och tar en bartenderkurs någonstans, och öppnar eget. Jag vet inte var, jag vet bara att jag vill starta en restaurang.

Starta eget vill även Ingrid Pettersson. Helst i Frankrike. Hon ärvde sitt stora intresse för bakning av sin mammas moster.
Och när hon var på ett öppet hus på Tranellska bestämde hon sig. Det var konditori och bageri hon skulle satsa på.
– Jag tror att det var chokladrummet som övertygade mig.

Ingrid Pettersson.

Men inriktningen mot bageri och konditori kommer först senare i utbildningen. Nu läggs grunden.
I måndags var det tillagning av bechamelsås på schemat, såsen som även den bäste kan bränna vid.
– Ja, jag brände den. Men inte så att det märktes i smaken. Åtminstone sade inte vår lärare något, avslöjar Ingrid.

Fokus TRE ÅR MED TRANELLSKA

”Vi har en utmaning”

Utbildningen måste anpassas till den verklighet eleverna ska möta, men branschen måste också förstå de direktiv som skolan måste följa. Det menar Marcus Hallgren, rektor på Tranellska gymnasiet i Västerås.

Publicerad 17 september 2021 Kommentera
”Vi har en utmaning”
Marcus Hallgren, rektor på Tranellska. Foto: Jonas Bilberg

– Den här bryggan mellan skola och bransch är svår. Jag ser det som min uppgift att öka förståelsen mellan olika måsten, säger Marcus Hallgren.

Han har själv en bakgrund som kock under många år och försöker behålla en fot i branschen genom olika ideella uppdrag. Det hoppas han ska gynna eleverna på Tranellska.
– Jag tror på kollegiala utbyten och samarbetspartners. Jag vill ge ett mervärde för eleverna.

Färre sökande

På tio år har antalet sökande till landets Restaurang- och livsmedelsprogram (RL) samt Hotell- och turism (HT) sjunkit, visar siffror från Skolverket.

År RL HT
2011 3433 1779
2014 2559 1427
2017 1955 1099
2020 1715 820

På Tranellska kan restaurang- och livsmedelsprogrammet stoltsera med två fulla nybörjarklasser. Hotell och turism har det tuffare.
– Det är HT vi måste satsa på i höst, få upp kunskapen om programmet. Det är ju det yrkesprogram som ligger närmast det teoretiska. Det är inte så många som vet att det kan vara ett högskole­förberedande program.

Att kockyrket lockar kan ha med exponeringen i tv att göra, i alla fall för några år sedan.
– De elever som kom in 06/07 skulle bli tv-kockar allihop. Men det är ju inte så många som blir det, säger Marcus Hallgren.

Nyheter LAS

Lagförslag får nobben av LO

LO ställde sig utanför tjänstemännens och Svenskt Näringslivs uppgörelse om bland annat las. Nu har organisationen lämnat sitt remissvar på lagförslaget som bygger på överenskommelsen. Och man är inte nöjd.

Publicerad 17 september 2021 Kommentera
Lagförslag får nobben av LO
Förslaget till ny lag om anställningsskydd duger inte, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare hos LO. Foto: Fredrik Sandin Carlson (porträtt)

Att LO sågar förslaget till en omarbetad lag om anställningsskydd kommer knappast som en överraskning. Förslaget bygger på den uppgörelse som träffades mellan Svenskt Näringsliv och PTK, och som både Kommunal och IF Metall senare anslöt sig till.

– Vi är kritiska i de delar som är försämringar. Sedan tycker vi inte att vi har fått det inflytande vi borde ha haft. Det är ju över 750 000 arbetare som lämnas utanför, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.

Torbjörn Johansson. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Att lagstiftning bygger på överenskommelser som arbetsmarknadens parter gjort är visserligen rätt, menar Torbjörn Johansson. Men den här gången har det parlamentariska läget tvingat fram en uppgörelse som lämnar alltför många utanför.

– Tidigare lagändringar har haft högre representativitet. Det är svårt att säga hur det här påverkar den svenska modellen långsiktigt, det återstår att se.

Det finns flera delar i lagförslaget som LO är kritiskt till, som att begreppet saklig grund byts till sakliga skäl, att turordningsreglerna luckras upp och att möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning och kvarstå i anställning tills tvisten är löst försvinner. Samtidigt finns det delar man ställer sig positiv till, till exempel omställningstid vid hyvling, snabbare väg till fast jobb för den som är visstidsanställd och att heltid ska vara norm.

Toijerutredningen var tio resor värre.

– I ett tomt universum hade det här absolut inte varit bra. Men Toijerutredningen var tio resor värre. Om den är som att få skållhett vatten över sig är det här kanske som för varmt vatten, säger Torbjörn Johansson.

Den reformerade arbetsrätten innehåller flera delar, där förändringar av lagen om anställningsskydd är en. Andra delar rör bland annat nya regler för omställning. LO:s remissvar i de delarna är övervägande positiva.

Fråga om jobbet.
107
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här