Nyheter FÖRSTA MAJ

Så firar vi första maj

Det blir ett digitalt förstamajfirande även i år. HRF:arna Jenny och Alejandro håller förstamajtal, Christian hänger ut något rött och Kajsa planerar att kolla digitala evenemang på fyra skärmar samtidigt.

Publicerad 29 april 2021
Så firar vi första maj
Vad ska du göra på första maj? Här är fem HRF:are med många evenemang inbokade.

Jenny ska täcka staden med budskap

Jenny Sjöstedt. Foto: Christel Lind

Jenny Sjöstedt, HRF:are i Halmstad, ledamot i styrelsen för avdelning Syd:

– Jag ska göra en massa roliga grejer. Jag ska bland annat hålla ett förstamajtal för S i Halmstad. Jag är ordförande för min SSU-avdelning. Det känns väldigt peppigt!
– Vi brukar alltid måla plakat tillsammans och gå med dem i tåget. I år kan vi ju inte gå fysiskt så vi ska göra plakat eller affischer och sätta upp runt i vår stad. Många kör ju digitala budskap, så det känns lite häftigt att täcka hela staden med vårt budskap.
– Sedan ska jag faktiskt jobba lite. Men på kvällen är det förstamajhäng med quiz och grejer. Och så ska jag naturligtvis hänga ut något rött. Det tycker jag är ett coolt initiativ, en riktigt bra idé.

 

Christian hänger rött på balkongen

Christian Forsman. Foto: Nadja Andersson

Christian Forsman, HRF:are i Göteborg och ledamot i förbundsstyrelsen:

– I vanliga fall är första maj ett heldagsäventyr. Jag brukar tåga, sedan är det fest på kvällen och ledigt dagen efter. Det är viktigt att högtidlighålla arbetarklassens högtidsdag och det är en fantastisk känsla att gå med tusentals andra människor. Nu blir det ett år till utan den peppen.

– Men jag kommer följa Vänsterpartiets digitala firande och hänga rött på balkongen. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och LO uppmanar folk att hänga ut något rött första maj så det är väldigt brett. Majorna i Göteborg såg fantastiskt fint ut förra året.

– Då hängde vi ut några tröjor, men man kan ju satsa lite mer, kanske gå till en tygaffär och köpa loss lite rött tyg. Det går ju att skriva något också, göra en banderoll. Det är i alla fall väldigt enkelt att hänga rött. Man behöver inte lämna soffan!

Alejandro förstamajtalar digitalt

Alejandro Quezada.

Alejandro Quezada, ombudsman HRF Mälardalen:

– I Västerås kommer de lokala LO-facken, SSU och Socialdemokraterna att anordna ett gemensamt, digitalt förstamajtåg. Jag ska faktiskt vara förstamajtalare, tillsammans med kamrater från Kommunal, SSU och Västerås arbetarekommun. Jag ska spela in mitt tal innan och så kör vi allt digitalt på lördag. Vi vill inte ställa in, vi ställer om. Det är trots allt vår högtidsdag.

– Vi har ett direktsänt program från 10.30 till 13.00, det ska bli väldigt roligt. I programmet ska vi även ha ett panelsamtal från ett lokalt perspektiv i välfärdsfrågor. Vi kommer också att lyssna på talen från Stefan Löfven och Susanna Gideonsson.

Kajsa kör evenemang på fyra skärmar

Kajsa Bysell. Foto: Privat

Kajsa Bysell, ordförande HRF:s avdelning Stockholm-Gotland:

– Det börjar redan i dag när jag ska vara med i Vänsterpartiet Storstockholms panelsamtal om LO:s jämställdhetsbarometer.

– På själva dagen har jag bokat upp mig på massor av digitala evenemang. Vi har fyra skärmar hemma, så jag får väl hoppa runt lite för att kolla så mycket möjligt.

– Jag kommer nog att klä mig lite i rött och gå ner till kajen. Där kan man sitta och checka läget. Det brukar vara lite båtar som flaggar rött. Jag flaggar också rött genom fönstret, så att mina grannar får se min fana. Så ser dagen ut, det blir lite pepp här hemma.

”Ska fira hela dagen så klart”

Sara Astner. Foto: Pernilla Wahlman

Sara Astner, HRF:are i Gävle och ledamot i förbundsstyrelsen:

– Ja, att det är första maj ska jag fira hela dagen så klart. Vi gör inget eget evenemang just i Gävle, men i Söderhamn har LO och Socialdemokraterna livesändning med Annika Strandhäll. Hon ska bland annat prata om ojämlikhet, det börjar 09.30.

– Sedan har Socialdemokraterna i Jönköping socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som talare. Det har också starttid 9.30 så jag får klyva mig lite, för honom vill jag också höra.

– Det mesta händer på förmiddagen, 10.30 är det Stefan Löfven och LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Det här är något som är ganska bra med det digitala, hade det varit en vanlig första maj så hade jag nog varit kvar här i Gävle och då hade jag inte hunnit höra statsministern.

Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här