Nyheter FÖRSTA MAJ

Så firar vi första maj

Det blir ett digitalt förstamajfirande även i år. HRF:arna Jenny och Alejandro håller förstamajtal, Christian hänger ut något rött och Kajsa planerar att kolla digitala evenemang på fyra skärmar samtidigt.

Publicerad 29 april 2021
Så firar vi första maj
Vad ska du göra på första maj? Här är fem HRF:are med många evenemang inbokade.

Jenny ska täcka staden med budskap

Jenny Sjöstedt. Foto: Christel Lind

Jenny Sjöstedt, HRF:are i Halmstad, ledamot i styrelsen för avdelning Syd:

– Jag ska göra en massa roliga grejer. Jag ska bland annat hålla ett förstamajtal för S i Halmstad. Jag är ordförande för min SSU-avdelning. Det känns väldigt peppigt!
– Vi brukar alltid måla plakat tillsammans och gå med dem i tåget. I år kan vi ju inte gå fysiskt så vi ska göra plakat eller affischer och sätta upp runt i vår stad. Många kör ju digitala budskap, så det känns lite häftigt att täcka hela staden med vårt budskap.
– Sedan ska jag faktiskt jobba lite. Men på kvällen är det förstamajhäng med quiz och grejer. Och så ska jag naturligtvis hänga ut något rött. Det tycker jag är ett coolt initiativ, en riktigt bra idé.

 

Christian hänger rött på balkongen

Christian Forsman. Foto: Nadja Andersson

Christian Forsman, HRF:are i Göteborg och ledamot i förbundsstyrelsen:

– I vanliga fall är första maj ett heldagsäventyr. Jag brukar tåga, sedan är det fest på kvällen och ledigt dagen efter. Det är viktigt att högtidlighålla arbetarklassens högtidsdag och det är en fantastisk känsla att gå med tusentals andra människor. Nu blir det ett år till utan den peppen.

– Men jag kommer följa Vänsterpartiets digitala firande och hänga rött på balkongen. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och LO uppmanar folk att hänga ut något rött första maj så det är väldigt brett. Majorna i Göteborg såg fantastiskt fint ut förra året.

– Då hängde vi ut några tröjor, men man kan ju satsa lite mer, kanske gå till en tygaffär och köpa loss lite rött tyg. Det går ju att skriva något också, göra en banderoll. Det är i alla fall väldigt enkelt att hänga rött. Man behöver inte lämna soffan!

Alejandro förstamajtalar digitalt

Alejandro Quezada.

Alejandro Quezada, ombudsman HRF Mälardalen:

– I Västerås kommer de lokala LO-facken, SSU och Socialdemokraterna att anordna ett gemensamt, digitalt förstamajtåg. Jag ska faktiskt vara förstamajtalare, tillsammans med kamrater från Kommunal, SSU och Västerås arbetarekommun. Jag ska spela in mitt tal innan och så kör vi allt digitalt på lördag. Vi vill inte ställa in, vi ställer om. Det är trots allt vår högtidsdag.

– Vi har ett direktsänt program från 10.30 till 13.00, det ska bli väldigt roligt. I programmet ska vi även ha ett panelsamtal från ett lokalt perspektiv i välfärdsfrågor. Vi kommer också att lyssna på talen från Stefan Löfven och Susanna Gideonsson.

Kajsa kör evenemang på fyra skärmar

Kajsa Bysell. Foto: Privat

Kajsa Bysell, ordförande HRF:s avdelning Stockholm-Gotland:

– Det börjar redan i dag när jag ska vara med i Vänsterpartiet Storstockholms panelsamtal om LO:s jämställdhetsbarometer.

– På själva dagen har jag bokat upp mig på massor av digitala evenemang. Vi har fyra skärmar hemma, så jag får väl hoppa runt lite för att kolla så mycket möjligt.

– Jag kommer nog att klä mig lite i rött och gå ner till kajen. Där kan man sitta och checka läget. Det brukar vara lite båtar som flaggar rött. Jag flaggar också rött genom fönstret, så att mina grannar får se min fana. Så ser dagen ut, det blir lite pepp här hemma.

”Ska fira hela dagen så klart”

Sara Astner. Foto: Pernilla Wahlman

Sara Astner, HRF:are i Gävle och ledamot i förbundsstyrelsen:

– Ja, att det är första maj ska jag fira hela dagen så klart. Vi gör inget eget evenemang just i Gävle, men i Söderhamn har LO och Socialdemokraterna livesändning med Annika Strandhäll. Hon ska bland annat prata om ojämlikhet, det börjar 09.30.

– Sedan har Socialdemokraterna i Jönköping socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som talare. Det har också starttid 9.30 så jag får klyva mig lite, för honom vill jag också höra.

– Det mesta händer på förmiddagen, 10.30 är det Stefan Löfven och LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Det här är något som är ganska bra med det digitala, hade det varit en vanlig första maj så hade jag nog varit kvar här i Gävle och då hade jag inte hunnit höra statsministern.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här