Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Riksdagen klubbade igenom beslutet om a-kassan

I dag beslutade riksdagen att höja avgiften för a-kassan som regeringen föreslagit. Det betyder att den höjda avgiften gäller från den 1 januari 2007.

Publicerad 21 december 2006

Beslutet innebär att Hotell- och restaurangförbundets a-kassa är tvungen att ta ut den av regeringen och riksdagen pålagda avgiften på 264 kronor från den 1 januari 2007. Avgiften kommer att gå till att betala den av regeringen utlovade skattesänkningen samt till att täcka upp för den sänkta förmögenhetsskatten. Pengarna går alltså inte till a-kassan, men kassan är ålagd att kräva medlemmarna på dessa pengar.

– Våra medlemmar måste betala en högre medlemsavgift fastän de kanske inte får ta del av jobbavdraget. Det är orättvist, säger Anna-Lena Lundh som är kassaföreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa från och med den 1 januari 2007.

Förändringarna innebär bland annat att arbetsvillkoret kommer att skärpas.
– Jobbar du deltid och är hemma med sjukt barn eller blir sjuk själv några dagar kan det räcka för att inte uppfylla kraven, säger Anna-Lena Lundh.
– Det kommer också att slå hårt mot våra medlemmar att vi på a-kassan från den 1 januari 2007 måste räkna 12 månader bakåt i tiden när vi räknar ut vilken ersättning medlemmarna ska få. Idag har endast månader med arbete räknats vilket varit mer fördelaktigt, säger Anna-Lena Lundh.

Andra förändringar från den 1 januari 2007
* Den högsta ersättningen på 730 kronor sänks till 680 kronor per dag. * Studerandevilkoret försvinner. * Den överhoppningsbara tiden blir 5 år istället för som idag 7 år. * Det kommer inte längre att gå att få a-kassa över sommaren om man studerar.

Förändringar från den 5 mars 2007 * Kompensationsnivån sänks stegvis under ersättningsperioden. Dag 1-200 är ersättningsnivån 80 procent. Från dag 201-300 är ersättningsnivån 70 procent. Efter 300 dagar är ersättningen 65 procent.
* Föräldrar som har barn under 18 år den dag som den 300:e ersättningen infaller får 70 procent till och med dag 450.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här