Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Riksdagen klubbade igenom beslutet om a-kassan

I dag beslutade riksdagen att höja avgiften för a-kassan som regeringen föreslagit. Det betyder att den höjda avgiften gäller från den 1 januari 2007.

Publicerad 21 december 2006

Beslutet innebär att Hotell- och restaurangförbundets a-kassa är tvungen att ta ut den av regeringen och riksdagen pålagda avgiften på 264 kronor från den 1 januari 2007. Avgiften kommer att gå till att betala den av regeringen utlovade skattesänkningen samt till att täcka upp för den sänkta förmögenhetsskatten. Pengarna går alltså inte till a-kassan, men kassan är ålagd att kräva medlemmarna på dessa pengar.

– Våra medlemmar måste betala en högre medlemsavgift fastän de kanske inte får ta del av jobbavdraget. Det är orättvist, säger Anna-Lena Lundh som är kassaföreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa från och med den 1 januari 2007.

Förändringarna innebär bland annat att arbetsvillkoret kommer att skärpas.
– Jobbar du deltid och är hemma med sjukt barn eller blir sjuk själv några dagar kan det räcka för att inte uppfylla kraven, säger Anna-Lena Lundh.
– Det kommer också att slå hårt mot våra medlemmar att vi på a-kassan från den 1 januari 2007 måste räkna 12 månader bakåt i tiden när vi räknar ut vilken ersättning medlemmarna ska få. Idag har endast månader med arbete räknats vilket varit mer fördelaktigt, säger Anna-Lena Lundh.

Andra förändringar från den 1 januari 2007
* Den högsta ersättningen på 730 kronor sänks till 680 kronor per dag. * Studerandevilkoret försvinner. * Den överhoppningsbara tiden blir 5 år istället för som idag 7 år. * Det kommer inte längre att gå att få a-kassa över sommaren om man studerar.

Förändringar från den 5 mars 2007 * Kompensationsnivån sänks stegvis under ersättningsperioden. Dag 1-200 är ersättningsnivån 80 procent. Från dag 201-300 är ersättningsnivån 70 procent. Efter 300 dagar är ersättningen 65 procent.
* Föräldrar som har barn under 18 år den dag som den 300:e ersättningen infaller får 70 procent till och med dag 450.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här