Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restaurangkasinon får lönehöjning efter lång väntan

Den som jobbar vid spelbordet på en restaurang kan få någon tusenlapp extra när lönen kommer i slutet av januari. Det är lönehöjningen från maj 2004 och framåt som betalas ut i efterskott. En del får dock troligen vänta på pengarna till slutet av februari.

Publicerad 3 januari 2005

Det har tagit lång tid att få fram det här avtalet och de anställda har fått vänta länge på förra årets lönehöjning. Först sedan Hotell- och restaurangfacket sade upp det gamla avtalet strax före jul blev det fart på arbetsgivarna i SHR och avtalet blev godkänt.

Här är de viktigaste höjningarna:
* Alla löner höjs med minst 1:30 kronor i timmen från den 1 maj 2004. Lika mycket pengar läggs i en lokal pott som fördelas efter förhandlingar på arbetsplatsen. Blir det inga förhandlingar så får alla lika mycket, 2:60 kronor i timmen. För den som jobbar heltid ger höjningen 450 kronor mer i månaden.
* Samma höjning gäller den 1 maj år 2005.
* Året därpå, 1 maj år 2006, blir höjningen 3:46 per timme. Även då är hälften en generell höjning på 1:73 kronor till alla och lika mycket till en lokal pott.
* Sammanlagt för de tre åren blir höjningen 8:66 per timme.
* Den som går på avtalets lägsta lön får några ören mer. Avtalets minimilöner höjs med sammanlagt 8:75 kronor i timmen under de tre avtalsåren. Höjningen är 2:75 den 1 maj 2004, 2:50 den 1 maj 2005 och 3:50 den 1 maj 2006.
* Ersättningen för obekväm arbetstid höjs den 1 september 2005 med 1:50, till 9:50 per timme. Natt-ob höjs samtidigt från 23 kronor till 24:50 per timme.
* Den lägsta garanterade semesterlönen höjs med 40 kronor per semesterdag under vart och ett av de tre avtalsåret. För den som är under 20 år blir höjningen 20 kr per semesterdag. I år blir lägsta semesterlönen 985 kronor per semesterdag, 820 kr för den under 20 år.

Andra förändringar:
* Reglerna för provanställning ändras. Den anställde kan vara provanställd i 60 arbetspass. Tidigare gällde 40 arbetspass. Tidsgränserna är samma som tidigare. Normalt är en provanställning högst sex månader lång, men den kan förlängas till åtta månader om man inte har kommit upp i de 60 arbetspassen.
* Arbetstiden får räknas på längre tid än tidigare. Tidigare gällde att arbetstiden ska vara 38 timmar per vecka räknat på fyra veckor. I nya avtalet gäller att beräkningen får göras på åtta veckor.

Avtalet gäller till och med 30 april 2007.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här