Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

AD får avgöra om utbildning krävs för kallskänksjobb

En anställd på cateringföretaget LSG Sky Chefs kan enligt avtalet få ett tillägg på lönen. Sedan 1 maj är det 1300 kronor i månaden, tidigare var det 1200 kronor. Men Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarna är oense om vilka som har rätt till tillägget.

Publicerad 30 november 2004

På LSG i Malmö arbetar fyra HRF-medlemmar som alla har restaurangutbildning och är anställda sedan flera år. De fyra kvinnorna gör i ordning frukostar, smörgåsar, olika röror, sallader och tallrikar med kallskuret. De packar också maten till flygningar.

Facket menar att de anställda har rätt till pengarna. De har utbildning, yrkesvana som kallskänkor och gör arbete som är typiskt för kallskänkor.
Nej, tycker Flygarbetsgivarna. För att få tillägget måste den anställde ha arbetsuppgifter som kräver kallskänkeutbildning. Så är inte fallet. LSG har flera anställda utan utbildning som gör samma jobb.

I morgon, 1 december, tas fallet upp i Arbetsdomstolen.
Domstolen får ta ställning till om de fyra kallskänkorna har rätt till pengarna.
I så fall ska arbetsgivarna betala 18 månaders tillägg, runt 21000 kronor, till var och en. Dessutom ränta från juli 2002.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här