På pizzan, i inläggningen eller råriven i en saftig kaka. Nu är det tid för zucchini! Här är recepten för dig som skördat kilovis.
Skördepizza med flätad zucchini
Lite pilligt är det att fläta zucchini på pizzan. Naturligtvis går det precis lika bra att lägga skivorna huller om buller.
pizzan
- 1/2 paket jäst
- 3 dl fingervarmt vatten
- 1 msk olivolja
- 1 tsk honung
- ¼ tsk salt
- 8 – 10 dl vetemjöl special + lite extra för utbakning
topping
- 1 gul och 1 grön zucchini
- 3 – 4 msk kryddad tomatsås, till exempel
- pizzasauce på konservburk
- 2 – 3 mozzarellor på 125 gram eller 200 gram av någon annan god ost, som taleggio
–Smula jästen i en bunke. Häll i en skvätt vatten och rör ut jästen. Tillsätt olivolja, honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet.
Häll på mjöl lite i taget. Knåda ordentligt tills du har en jämn deg. (Använd gärna degkrokarna på elvispen!) Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 45 minuter.
Förbered under tiden zucchini. Sätt ugnen på 100 grader. Skär zucchini tunt, tunt med en mandolin. Lägg skivorna på en plåt och låt dem torka ut något i ugnen. Det tar cirka 10 – 15 minuter. Riv mozzarellan grovt.
Höj ugnsvärmen till 225 grader och sätt in en plåt i ugnen.
Vält upp degen direkt på ett lätt mjölat bakplåtspapper och kavla ut den så tunt som möjligt.
Bred ett par matskedar tomatsås över pizzan, strössla över ost och fläta sedan zucchini på toppen. Strö över pinjenötter. Dra försiktigt över bakplåtspappret med pizzan på den heta plåten. Sätt in pizzan i ugnen i 15 minuter eller tills den fått fin färg.
–Strö över lite flingsalt och gärna färska örter som oregano eller basilika.
Inlagd zucchini
Välj zucchini som är riktigt fin och späd till den här inläggningen. De inlagda grönsakerna kan du sedan lägga på skink- eller ostmackan. Servera på rostat bröd som en liten aptitretare eller till grillat kött.
- 2 – 3 medelstora zucchini
- 2 – 3 röda knipplökar
- 0,5 msk salt
- en halv färsk röd chili
- färsk dill eller blommor – till exempel krasseblommor eller ringblommor
- 3,5 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger, eller hälften av varje
- 0,5 dl socker
Skär zucchini och lök riktigt tunt. Blanda med salt och lägg i ett durkslag. Låt stå och rinna av i cirka 2 timmar så att så mycket vätska som möjligt dras ur zucchinin. Skaka då och då.
Tryck ner zucchini och lök tillsammans med fint skuren chili och blommor i en väldiskad glasburk.
Koka upp vinäger och socker tills sockret har lösts upp. Häll vätskan över zucchinin och sätt på ett lock. Låt svalna helt innan du serverar. Zucchinin håller sig i en vecka eller två.
Zucchinikaka med ingefärsfrosting
En härligt saftig kaka med underbart sötsyrlig glasyr.
kaka
- 3 ägg
- 2 dl matolja
- 2 dl strösocker
- 2 dl riven zucchini
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 1 dl hackade valnötter
- smör och skorpsmulor till formen
ingefärsfrosting
- 200 g philadelphiaost
- 50 g smör
- 2 dl florsocker
- saft och skal av en citron
- 3 msk finriven syltad ingefära
Vispa ihop ägg, socker och olja tills det blir vitt och fluffigt. Riv zucchinin och krama ur vätskan innan du rör ner rivet. Blanda ihop de torra ingredienserna och valnötterna och vänd slutligen ner mjölet i smeten.
Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Häll i smeten och grädda på 200 grader i cirka 30 – 40 minuter. Kakan ska vara torr i mitten när du tar ut den.
Smält smöret och låt det svalna något. Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp till en fluffig frosting. Bred ut den över kakan när kakan svalnat. Garnera gärna med zucchiniblommor.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.