På menyn Proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Yuko Ono matchar julmat med grönt te

Svenskarna har blivit mer kunniga om grönt te. Men fortfarande finns det mer att lära, som att det passar till svensk julmat. Det säger Yuko Ono, Sveriges kanske enda certifierade terådgivare.

Publicerad 19 oktober 2012
inlinebild
Yuko Ono, certifierad terådgivare. Foto: Privat

Hur blir man certifierad terådgivare?
– Det är en japansk utbildning där man studerar olika aspekter av tebranschen. Odling, tillverkning, tehistoria, kvalitetssäkring och hälsoeffekter.

Du har arbetat med grönt te i Sverige sedan 2006. Har något förändrats?
– Intresset för grönt te har ökat. Jag tror att det har att göra med hälsotrenden och att man blivit mer intresserade av kvalitetsmat och -dryck och av Japan generellt.

Vad har vi kvar att lära?
– Många vet inte att man kan använda grönt te till matlagning och bakning och som dryck till mat. Sen kan man använda teet som bakteriedödande medel, att skölja skärbrädan i.

Vad går att laga med grönt te?

– Enklast är att använda något malt grönt tepulver och blanda det i saker, som glass, müsli eller smoothies. Annars kan man ha det i kakor eller cocktails. Den första skördens teblad kan man äta som ångad spenat med dressing eller i wok efter att man har bryggt te.

Grönt te som dryck då?
– Det beror på vilken sort det är. Hōjicha, som är ett rostat te, passar till oljiga maträtter som till exempel svensk julmat och krämiga desserter. Det är bra för matsmältningen och för att rengöra munnen så att nästa tugga blir godare. Sen har vi sencha, som många svenskar tycker smakar lite fisk. Det kan passa till fiskrätter.  
 
Vilken är den vanligaste missuppfattningen om grönt te?
– Att grönt te bara är en sort. Det finns hur många som helst och olika bryggningstekniker, tillfällen och njutningssätt för olika teer.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här