Viner som övervinner rabarberns syra
Foto: Colourbox
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Viner som övervinner rabarberns syra

Rabarber och vin -- brrr! De syrliga stjälkarna är en utmaning, men det går att hitta drycker som passar.

Publicerad 5 juni 2015

Få grödor markerar sommarens inträde lika tydligt som rabarbern. Den bidrar med fräschör i mat, inte bara i söta efterrätter. Använd den rätt och rabarbern är en utsökt krydda till kött och fisk.
Desto knepigare är den till dryck, i de gröna bladen men också i skaften finns rikligt med oxalsyra som gör att det uppstår en metallisk känsla i munnen när man kombinerar den med vin.

Den som önskar sött vin till desserten bör välja ett med mycket sötma och även rejält med syra för att matcha den knepiga oxal­syran. Finns rabarber med i maten bör frisk syra vara en av stöttepelarna i vinet, sedan får drycken avgöras av huvudingrediensen i anrättningen. De rabarberglaserade revbenen får en sträv syrlighet vilket gör att smakrikt rosévin eller ekfatslagrat vitt vin kommer väl till pass. Serveras det frisk rabarberchutney vid sidan av plockmaten får drycken gärna vara frisk – vitt, rött eller rosé, bara syran och elegansen finns i vinet.

Till rabarberkakan går vi på säkra kort, de bubblande söta men friska vinerna från norra Italien smakar ljuvligt till. Serveras de riktigt svala släcker de törsten i sommarvärmen.
En klassisk dessert som  rabarberkompott med glass och kanske lite mandelsmul kräver riktigt sött i glaset, välj bland vinerna från Sauternes, förutom sötma bjuder de livlig syra som möter kompottens friska smaker.

Fyra tips till rabarber

2014 Moscato d–Asti, Italien, 96056, 101 kr, 750 ml
Bubblande sött med spänst. Inlagda päron, mango och vanilj samsas med frisk syra och finstämd sötma. Passar rabarberkakan!

2014 Scalabrone Rosato, Italien, 96359, 109 kr, 750 ml
Intensiv koncentration av röda vinbär, lingon, jäst och citrus med frisk eftersmak. Perfekt till revbensspjällen.

2013 Torres Gran Viña Sol Chardonnay, Spanien, 2459, 79 kr, 750 ml
Friskt vitt med inslag av ekfat, därtill toner av lime, mineral, söta päron och aningen bitterhet. Ett säkert kort till rätter med ljust kött.

Rabarbernektar, Sverige, 1942, 39 kr, 350 ml
Alkoholfri rabarber­dryck från Jämtland. Serveras kall, gärna med is och en citronskiva i glaset. Viss sötma rundar av.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här