”Viktigast att kyla
flaskan ordentligt”
Jonathan Göransson har formgivit en specialsabel för sabrering. Foto: Sabre á champagne
På menyn proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Viktigast att kyla flaskan ordentligt”

Att sabrera, alltså hugga halsen av champagneflaskan med en sabel, är ett gammalt partytrick som blivit poppis igen, säger Jonathan Göransson på företaget Sabre √° Champagne.

Publicerad 27 december 2010

Varför ska man sabrera?
– Det är lite svårt att motivera praktiskt, det är sällan en champagnekork sitter så hårt att den inte går att få upp. Men det är kul och oerhört stämningsspridande. Det imponerar på folk och skapar en bubblande stämning bland gästerna.

Ett partytrick alltså?
– Ja, ett väldigt bra partytrick.

Men är inte risken att man ­förstör champagnen?
– Risken är oerhört liten. Jag har sabrerat massor av flaskor och bara en enda gång har jag sett en liten glasflisa i ett glas. Trycket i flaskan gör att glaset inte kommer ner i flaskan.

Varifrån kommer seden?
– Det finns lite olika teorier. Som att det var ryska kosacker började med det på 1800-talet när de rörde sig mycket i Frankrike. Eller att franska soldater började med det, för att det var lättare att göra på hästryggen.Ingen är väl egentligen helt rimlig. Själv tror jag mest att det är en soldattradition från Frankrike, kanske med ryska anor.

Är det svårt?
– Nej, det är faktiskt väldigt lätt. Det viktigaste är att kyla flaskan ordentligt, mer än kylskåpskall, och att ta av folien. Sedan letar man upp sömmen, där de två flaskhalvorna sitter ihop, lutar flaskan i 45 graders vinkel och lägg an sabeln där. När man slår igenom där så säger det poff.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här