Vi jobbar på 50-talet
Frida Löfgren gör sitt första arbetspass på Diner 45. Foto: Maria Annas
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vi jobbar på 50-talet

Burgarna är nystekta på färskmald köttfärs. Men i övrigt är det retro som regerar på Diner 45 mellan Sunne och Torsby. De anställda jobbar i takt till rockabillyn -- Värmlands eget soundtrack.

Publicerad 20 november 2015

Landets längsta väg, E45, sträcker sig 169 mil från Göteborg till ­Karesuando. Längs vägen, i hjärtat av Värmland, ligger Stöpafors och Diner 45.
Restaurangen är inte bara ett stopp på resan, även om det finns en rejäl parkeringsplats och snart en liten tankstation. Det är också en resa i sig: tillbaka till 50-talet.
Många tror att det är dansband som gäller i Värmland, men icke.
– Nej, rockabilly är större än dansband här, hävdar Felicia Carlsson och får medhåll.
– En är uppväxt med det, en har inget val, säger  Rebecka Leverström.
De börjar räkna upp lokala förmågor: Top cats, The Hebbe sisters, Blue mountain boys.

Frida Löfgren lyssnar intresserat på sina nya arbetskamrater i servisen. Det är hennes första arbetsdag som servitris på Diner 45.
Arbetslösheten är hög i trakten, och Frida har sökt sig såväl till Norge som till Karibien för att jobba. På Guadeloupe mötte hon kärleken från Danmark som faktiskt flyttat med till Fryksdalen.
Klockan är två och kocken Erica Samuelsson ska avlösa Ida Gustavsson i köket. Erica var med från första början när Diner 45 öppnade 2013. Hon var även med och bestämde färg och stil på arbetskläderna.  
– När jag ser servitrisernas frisyrer blir jag inspirerad. På fritiden experimenterar jag med håret, för på jobbet måste jag ju ha mössa på mig.

Desireé Axelsson har blivit lite av ansiktet utåt. Förutom att servera är hon även Diner 45-modellen. 50-talsfrisyren och makeupen sitter som en smäck, liksom tatueringarna. Tre stycken har hon, och funderar på att skaffa fler.
– Det här är en arbetsplats där det är välkommet att ha tatueringar, tack och lov!
Sommaren är hektisk och kräver stresstålighet, men i nu oktober–november är det lite lugnare på Diner 45. Just den här dagen är en måndag, och barn äter gratis. Första lunchgästerna kommer in lite tvekande vid halv tolv. »Vi fick löv att gå in«, säger en av dem på klingande värmländska. När de ätit och är på väg ut frågar Rebecka Leverström om de är nöjda. »Det var görgött«, blir svaret.
Snart startar julborden med amerikanska och mexikanska läckerheter. Bokningarna tickar in, de med musik är redan fullbokade. Sedan är det dags för sportloven då många är på väg till eller från fjällen och gärna vill ta en lång bensträckare och prova den omtalade amerikanska maten här.

Men historien om Diner 45 började inte med maten, utan med en annan amerikansk kulturklassiker: västernridning. Ägaren Åsa Wikberg ger  ut tidskriften Lucky Rider och säljer boots och andra cowboyprylar. Hon behövde en butik och då dök den här lokalen vid E45 upp.
Hennes sambo Morgan Söderström föreslog att de även skulle erbjuda mat, och på den vägen är det.

I dag, två år senare har Diner 45 en omsättning på 12,5 miljoner. De har fått Värmlands turistpris »Årets uppstickare« 2014, och Åsa utsågs till »Årets mest företagsamma« samma år.
– Vi känner oss så väl mottagna här, säger Morgan och berättar att restaurangen deltar i projektet Lokal-lojal.
Köttet kommer från Närke, en del av ölen från mikrobryggeri i Västra Ämtervik, glassen från Göteborg, bröd från Torsby, mjölk från lokalt mejeri och så vidare. Det är endast interiören som kommer långväga ifrån.

Diner 45 har nio fast anställda, men under sommaren jobbar upp till 40 personer här. Och fler behövs, nu byggs restaurangen ut med 50 platser.
De annonserar mest efter personal på nätet, men mun till mun kan vara värt ett försök, så Erica Samuelsson hojtar till:
– Ni känner ingen som vill jobba extra i december? Kockar är omöjliga att få tag på!
Morgan Söderström har en bakgrund inom vården och är noga med att personalen ska växa och trivas. De har ett utbildningsprogram upp till sex gånger om året med grupp- och samarbetsövningar. Det kan handla om hur man klarar hög arbetsbelastning eller bemöter olika typer av gäster i kniviga situationer. Dessutom gör de en årlig personalutflykt under lågsäsong. Sist begav de sig till en ranch i Skara.

Frida Löfgrens första
arbetsdag är över. Hon går hem med menyn för att plugga in den lite. Bad hunter-hamburgare – en veganvariant, en saftig burgare av bland annat svarta bönor. Och vad skiljer bästsäljaren Fabulous burger från Mean & lean burger? Jo, brödet.
– Det enda negativa i dag var att nylonstrumpbyxorna halkade ner hela tiden, säger Frida med glimten i ögat.
Och apropå nylonstrumpbyxor så slog de igenom i Sverige på 50-talet. Så visst, 50-talet håller än!


Plus och minus på Diner 45

+ Den glada stämningen, kläderna, frisyrerna och framgången.
Framgångens baksida: stressen  när kunderna strömmar in.

Rockabilly

Rockabilly är en blandning av country och blues och slog
igenom i början av 50-talet. Elvis är förstås rockabillykungen. Genren fick en renässans på 80-talet med bandet Stray cats. Klädstilen är färgglad med 50-talet som grund och gärna med tatueringar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här