Ur artikelarkivet Arbetsrätt
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Varken lön eller a-kassa för anställda på O?Learys

De anställda på restaurang O?Learys i Norrköping har inte fått lön på två månader. Men de kan heller inte stämpla eftersom de inte räknas som arbetslösa.

Publicerad 1 april 2003

? Sista gången vi fick lön var i november. Dagen före julafton gick vi till jobbet, men restaurangen var stängd. Sedan dess har vi inte fått några pengar, säger en av de anställda.
Kommunen drog in restaurangens serveringstillstånd i mitten av december. Orsaken var obetalda skatter. Skattemyndigheten, polisen och facket gjorde då ett besök på restaurangen.
De sex anställda väntar på både pengar och besked. Nu tvingas de låna pengar eller leva på anhöriga.
Personalen visste att krogen hade skulder, men inte så stora att de behövde stänga. De tycker att konceptet sportbar och stor portioner god mat borde ge vinst. Det var ett omtyckt matställe i Norrköping.
Arbetsgivarens juridiska ombud Daniel Norrgård har genom lokalpressen meddelat att alla anställda är uppsagda om restaurangen inte snabbt får tillbaka alkoholtillståndet. Men sanningen är att ännu är ingen uppsagd och serveringstillståndet är indraget.

? Det bästa vore om företaget snabbt gick i konkurs. Då skulle våra medlemmar få ut pengar på lönegarantin. Eller att arbetsgivaren MBL-förhandlar om uppsägning på grund av arbetsbrist, säger Peter Wolmsten på HRF i Östergötland.
Peter Wolmsten medger att de anställda sitter i kläm. De får ingen lön, inga pengar från a-kassan och inga pengar från lönegarantin. De kan inte ta ett nytt jobb, för om krogen startar igen har de en till två månaders uppsägningstid.

Ägarna är polisanmälda för att ha sålt företaget två gånger. Polisen har sedan 7 januari sökt ägaren Thomas Mitman för delgivning, men utan resultat. När delgivningsmännen får tag på Thomas Mitman har han sju dagar på sig innan facket kan begära företaget i konkurs.

Ryktet surrar om att krogen ska öppnas igen med en ny delägare. Det senaste är att Patent- och registreringsverket har registrerat nya ägare för bolaget. Det är den förre chefen och hans flickvän. Hon är även medlem i HRF och vill ha ut sina lönepengar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här