Ur artikelarkivet arbetsrätt Arbetsrättsexperten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Uppsagd och återanställd

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan du få tillbaka ditt jobb. Men det finns olika begränsningar.

Publicerad 28 januari 2013

Den vanligaste grunden för uppsägning är arbetsbrist. Nu är det bara ett uttryck, det behöver inte vara ont om arbetsuppgifter på din arbetsplats. Arbetsgivaren kan välja att minska på arbetsstyrkan för att spara pengar eller öka vinsten.
Den grunden kan normalt inte prövas i domstol. Så länge arbetsgivaren har försökt omplacera den eller dem han vill säga upp, är det mycket svårt att ifrågasätta en arbetsbristsituation.
Men för att arbetsgivaren då inte ska kunna välja och vraka fritt bland de anställda finns regler om turordning – i vilken ordning de anställda ska sägas upp. Grunden är då att den som jobbat kortast tid ska sägas upp först. Men ännu viktigare är att de som får fortsätta på arbets­platsen ska ha tillräckliga kvalifikationer för de jobb som blir kvar.
Men det kan ju hända att det blir bättre tider så att din före detta arbetsgivare behöver anställa igen. Då finns en annan regel som säger att du har återanställningsrätt till din tidigare arbetsplats.

Du kan läsa om återanställning, eller företrädesrätt till återanställning som det egentligen heter, i ­anställningsskyddslagen, Las, i paragraferna 25 – 27.
Där står det bland annat följande:

  • –Återanställningsrätten gäller bara om du sagts upp på grund av arbetsbrist.
  • Du måste ha arbetat minst tolv månader hos ­arbetsgivaren under de senaste tre åren. Om du har varit säsongsanställd ska du ha arbetat minst sex månader under de senaste två åren (det kan finnas andra regler i ditt kollektivavtal om detta).
  • Du ska ha tillräckliga kvalifikationer för arbetet. Du behöver inte vara bäst men ska kunna utföra nya uppgifter efter en kortare introduktion.
  • –Företrädesrätten gäller den arbetsplats och det ­avtalsområde där du blev uppsagd.
  • –Den gäller under din uppsägningstid och nio månader efter det att anställningen har upphört.
  • Om ni är flera som har den här rätten går den som har längst anställningstid före. Har ni jobbat lika länge har den som är äldre företräde.
  • –Arbetsgivaren har bara skyldighet att ge dig erbjudande om återanställning vid ett tillfälle.
  • Företrädesrätten börjar gälla när du anmält anspråk, det vill säga berättat för arbetsgivaren att du vill utnyttja den.

Det kan se mycket ut, men egentligen är det inte så krångligt. Men du ska komma ihåg att om du nu blir uppsagd från ett fast jobb, då kan din gamla arbets­givare mycket väl erbjuda dig ett vikariat under de nio månaderna. Om du säger nej till det, då förlorar du i princip företrädesrätten. Du är alltså inte garanterad samma arbetsuppgifter eller samma anställningsform som tidigare.
Med andra ord kan du vänta lite med att anmäla det här anspråket – det som står sist i uppräkningen ovan – tills du vet eller tror att det dyker upp ett fast jobb. Men å andra sidan kan du missa ett bra vikariat som kanske blir till ett fast jobb efter ett tag.
Och mycket viktigt: Du kan inte skjuta de här nio månaderna framför dig genom att vänta med att meddela anspråk. Den tiden tickar på ändå.
Ta ett snack med facket så ger de dig bra råd.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här