Kunskap och färdighet är färskvaror som måste uppdateras. Som anställd ska man tänka på framtiden.
Att få kompetensutveckling på arbetsplatsen är inte alltid självklart. Ändå är det lika viktigt för dig som för företaget. Framför allt bör du tänka på din framtid och vad som kan hända om ditt företag måste säga upp personal på grund av arbetsbrist. Då är dina kvalifikationer avgörande.
Det finns ingen lag som ger dig rätt till återkommande och planerad kompetensutveckling på jobbet.
I och för sig finns studieledighetslagen. Den ger anställda på företag med kollektivavtal rätt till ledigt för studier. Men sådan tjänstledighet sker med löneavdrag. Du ska alltså ha råd att vara ledig. Dessutom kan du i princip studera vad som helst. Det behöver inte ha med jobbet att göra.
Kompetensutveckling kan innebära olika saker. Det ska öka din kompetens, men det räcker inte att du lär dig mer om det du arbetar med i dag. Allt lära sig nya maskiner eller nya tekniska system är snarare en befattnings- eller funktionsutveckling.
Man ska kunna ställa hårdare krav på kompetensutveckling. Den ska blicka framåt, mot den kompetens du och ditt företag behöver om fem-tio år. Hur ska ni uppfylla de nya krav som kan ställas på er i framtiden?
Och det är delvis här som situationen vid en uppsägning kommer in. Du har säkert hört att när ett företag säger upp personalen på grund av arbetsbrist, då gäller ”sist in – först ut”. De med längst anställningstid har ett starkare anställningsskydd än de som jobbat kortare tid.
Men det är bara en del av sanningen. För det som verkligen avgör är att du måste ha ”tillräckliga kvalifikationer” för de arbetsuppgifter som finns kvar.
Du behöver inte vara bäst. Men du ska efter en viss introduktion – av obestämd längd – klara av de eventuellt nya arbetsuppgifter du kan få.
Och hur lyckas du med det? Jo, genom att ställa krav på din arbetsgivare att ni tillsammans ser till att all personal i tid får ökad kompetens.
Det kan finnas regler om kompetensutveckling i ditt kollektivavtal. Ditt företag kanske sätter av en summa pengar för exempelvis kurser. Det är ju bra i sig. Men använder ni det? Finns det tid att gå på kurs? Och vem gör ditt jobb när du är på kurs?
Det här är ett gemensamt ansvar för dig och arbetsgivaren samt skyddsombuden. Jag tror att frånvaron av kompetensutveckling kan bli stressande, och sådant ska skyddsombudet och företaget tillsammans motverka.
Jag tycker också att din fackklubb eller avdelning ska ta en titt på det så kallade utvecklingsavtalet mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv. Där står bland annat att de ”fackliga organisationerna i företaget får möjligheter att gemensamt med företagsledningen behandla och bedöma företagets marknadsutsikter, inköpsverksamhet, konkurrensläge, produktutveckling och produktionsutrustning samt de anställdas trygghet och utveckling i arbetet.” Via fackklubben kan ni bilda ett partssammansatt råd eller liknande som diskuterar kompetensutveckling med sikte på framtiden. Se till att få årliga utvecklingssamtal med din arbetsledare då ni lägger upp en plan för hur du kan en bli en ännu skickligare yrkesutövare.
Kräv att du får praktiska och ekonomiska möjligheter att vidareutbilda dig.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.