Patient på Motala lasarett eller bara sjukt fikasugen? Följ doften av nybakat och du kommer till Ubbes bageri. Här har Anna, Mona, Gittan och de andra alltid något välgörande att bjuda på.
Det tar 30 minuter. Sedan har konditoribiträdet Mona Karlsson svängt ihop och garnerat en 16-bitars smörgåstårta.
I dag har hon varit i gång sedan sex på morgonen för att göra smörgåstårtor till en beställning. Kollegorna förberedde rörorna dagen innan.
– Varje morgon har vi också stående beställningar på smörgåsar från flera företag. Dubbelfrallor och rågkakor. Populärast är blandsmörgåsen som är en halv rågkaka med både köttbullar, räkor och ost, nästan som en liten landgång, säger Mona Karlsson.
Ubbes bageri ligger ett stenkast från lasarettet i Motala. Eftersom sjukhuskafeterian har begränsade öppettider söker sig många till konditoriet.
– Hit kommer anhöriga som vill köpa fikabröd eller en smörgås, och de som vakar kan få låna med sig en termos med kaffe, säger Mona Karlsson.
Det händer att patienter ringer för att beställa tårta till sjukhuspersonalen, som tack för god vård. Och har de fastat före en provtagning så kan de komma för att äta Ubbes frukost efteråt. Då kommer också många egenföretagare.
– Det är elektriker, målare och alla möjliga inom byggbranschen som träffas. Några har hunnit bli pensionärer, men har ätit frukost här en gång i veckan de senaste tjugo åren. Vi kallar dem gubbgänget, säger Mona Karlsson.










Ubbe är bagaren Mats Ullberg. Med en pappa och bror som var bagare var yrkesvalet utstakat. Han ser inte ut som urtypen för en bagare utan är mer en rockerkille som går runt i en Guns n’ Roses-t-shirt. Och inredningen i konditoriet avspeglar hans musikintresse. Porträtt av Elvis samsas med en jukebox och bilder på tårtor.
Mats säger att a och o för ett konditori är att man kan parkera utanför. Då är det lätt att stanna till för dem som vill köpa med sig bröd.

Tidigare fanns det ett konditori i varje kvarter av Motala, men de flesta har slagit igen. Nu är det stora kedjor som öppnar, men Mats räds inte konkurrensen.
– Motala är en arbetarstad, folk är prismedvetna och betalar inte vad som helst för en fika. Men när kedjor som Espresso House kan ta ut ett högt pris utan att blinka gynnar det oss också, säger Mats UIlberg.
Han vill att utbudet alltid ska variera. Och att Ubbes ska dofta av nybakat bröd, bullar och kaffe. Det är positiva dofter.
Stammisen Krister Thorén har parkerat moppen utanför och slår sig ner vid sitt favoritbord, med två bakelser till priset av en och ett glas vatten.
– Jag gillar att åka hit och pigga upp mig när det är dåligt väder. Sedan åker jag gärna hit för att fira alla kungliga högtider. Numer har vi ju Estelle som är hertiginna av Östergötland, säger han.
I bageriet står konditorerna Anna Lessel och Monica Ullberg och gör det sista för dagen, de har varit i gång sedan tre på morgonen. På en upptejpad lapp ovanför arbetsbänken står det vad de ska baka under veckan. Det som är klart är överstruket med röd tuschpenna, som 20 toscarullar, 40 mazariner, 50 biskvier, 20 nötkongresser och 10 apelsinsnitt. Det är måndag och allt står på en vagn för att svalna.
Plus och minus på Ubbes
- Mycket att göra, tiden går fort. De som börjat tidigt kan också gå hem tidigt och får lite dagsljus. Bra gemenskap.
- Kan bli stressigt när det är många beställningar samtidigt. Kan aldrig ha smycken, långa naglar eller piercing.
Anna Lessel lägger sista handen vid en Dumletårta. Utan att darra på handen skriver hon »Grattis Isak 18 år« på marsipanremsan.
– Jag får inspiration till nya bakverk och varianter genom att kolla på sociala medier och på vad andra bagerier gör, säger Anna Lessel.

Mona Karlsson går hem klockan ett i dag och blir avlöst av Gittan Malmberg. Det första hon gör är att städa i montrarna.
– Man äter med ögat, så allt ska se aptitligt ut och det ska inte ligga en massa smulor eller vara halvfyllda plåtar, säger Gittan Malmberg.
Hon har tidigare jobbat i livsmedelsbranschen, men sedan fyra år tillbaka jobbar hon på Ubbes. För henne, liksom för de flesta andra på konditoriet, har det varit en självklarhet att vara med i facket.
– När jag blev uppsagd från mitt tidigare jobb och var arbetslös gav det ett bra skydd, säger Gittan Malmberg, innan hon lyfter telefonluren och tar emot en tårtbeställning.
Helena Classon kommer in i kallskänken med buller och bång. Hon har jobbat här i 15 år och är pensionär, men jobbar varannan måndag.
– Jag har för mycket energi för att bara vara hemma, så det passar mig perfekt att jobba en dag varannan vecka. Sedan är det kul också att träffa kollegorna och stammisarna, säger hon och sätter fart att göra frallahalvor med skinka och ost.
Inne i diskrummet står 25-årige Sebastian Nydal. Han är serveringspersonal och lite av en hustomte. På morgonen står han mestadels i disken, men säger att alla hjälps åt där det behövs. För honom betyder jobbet på Ubbes extra mycket. Han har diagnosen asperger, och grupparbete har alltid varit ett gissel för honom.
– Här har jag jättebra kollegor och ingår i en gemenskap. Det har betytt mycket för min personliga utveckling. Jag får också träning i att ha en temporär dialog med kunderna, säger Sebastian Nydal.