Trion som tar hand om
mer än bara Karlstad
Här är hela Karlstad! De anställda på HRF-avdelningen alltså. Från vänster Therese Göthe, Pelle Brandt och Peggy Nyholm. Foto: Mikael Ljungberg
På jobbet mitt förbund
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Trion som tar hand om mer än bara Karlstad

Svenska gästarbetare i Norge, Västkustens sommarjobbare och alla som jobbar på spa i mytomspunna Sunne. Avdelning 31 Karlstad är större än namnet antyder.

Publicerad 20 april 2011

Sola lyser inte över Karlstad denna dag, men den för staden så trogna doften av nyrostat kaffe kittlar i näsan. Löfbergs lila maler på än, och på HRF:s kontor puttrar kaffebryggaren. Här jobbar Peggy Nyholm och Therese Göthe, men till avdelningen hör även Pelle Brandt som finns i Trollhättan. Peggy är ombudsmannen som älskar förhandlingar, Pelle den som organiserar och Therese är ­assistenten som håller koll.
– Vi har hand om områdena kring Vänern – fast utan fackbåt, skrattar Peggy, som själv pendlar från Arvika varje dag.
Det finns några områden som är specifika för Väst:
Turismen, särskilt norra ­Bohusläns kuststräcka, med allt vad det innebär av säsongsjobb och snabba cash. Pelle Brandt besöker alla arbetsplatser där på sommaren. Vintertid drar säsongarna till Branäs ­skid­anläggning.

Närheten till Norge är en annan faktor. Många pendlar över gränsen. Men det handlar inte bara om svenska gästarbetare utan även om norrmän som kommer hit för att jobba.
– De är väldigt oförstående när de inte har ledigt med lön den syttende maj, berättar Peggy och sätter fokus på den ömma tån:
– Vi kan inte hjälpa dem som jobbar i Norge men man kan få ett medlemsintyg härifrån och på det sättet få hjälp. Dessutom har vi numera en service som heter Gränstjänsten och ett gränsråd som löser konflikter som uppstår när svenskt och norskt system inte pratar med varandra.
– Men här finns också de vanliga fackliga problemen, inflikar Therese Göthe. Fel lön, inget schema, inget arbetsgivarintyg, för få timmar.
Deras råd är att höra av sig direkt när något krånglar och att gärna använda mejlen.
– Vi håller hög servicenivå här, säger båda unisont. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite! Och gå en facklig medlemsutbildning!
Ett nytt inslag är att fler och fler arbetsgivare är från ­Holland. Många holländare flyttar hit och startar eller köper företag inom branschen. De får högt betyg av ombudsmännen.
– Deras vilja att göra rätt är stor, sammanfattar Peggy.
– Mitt intryck är att ­arbetslösheten sjunker och att många arbetsgivare har svårt att hitta folk till jobben, säger Therese hoppfullt och tar ett bett i ­vaniljhjärtat.

Kort om Karlstad

Antal medlemmar: 3 095 personer vid årsskiftet.
Geografiskt område: Värmland, Dalsland, Skaraborg och Norra Bohuslän.
Största arbetsplatserna: Scandic, McDonald”s, Selma Spa. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.