Arbetspasset På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tre viktiga fakta om städ på entreprenad

Emil Bäckström, ombudsman i HRF avdelning Stockholm-Gotland om hur HRF arbetar med entreprenaderna.

Publicerad 13 november 2012

Vilket är det största problemet med städning på entreprenad?
– Det är arbetsmiljön. Städarna är tvingade att städa allt för många rum. De är anställda på heltid, men kravet är att de ska städa färdigt alla rummen, så om man inte blir klar med säg 24 rum på åtta timmar stannar städarna kvar utan betalt för att städa färdigt. Men om någon skulle bli klar tidigare med sina rum och går tidigare kan det hända att det blir avdrag på lönen.

Vem har arbetsmiljöansvaret?
– Arbetsmiljön på hotellet är hotellets ansvar. Sedan handlar det om utrustningen, då beror det på vem som äger städ- och ­linnevagnarna. För det mesta är det hotellen som äger dem. Om det städtekniska, det vill säga om städaren arbetar i fel vinklar och får belastningsskador är det entreprenaden som har ansvaret. Men om en städare har synpunkter är det alltid till entreprenören man ska vända sig.

Vad kan facket göra när städningen ska bli entreprenad?
– Hotellet kontaktar oss när de planerar att ta in entreprenad. Vi gör en MBL-förhandling enligt paragraf 38, det innebär att man måste förhandla innan man tar in en entreprenad. Vi tittar på hur många medlemmar vi har där, om företaget som ska ta över städningen har kollektivavtal så att allt är schyst, så att medlemmarnas villkor inte förändras. Om en anställd inte vill följa med till det nya företaget måste vi förhandla om arbetsbrist och de kan bli uppsagda. Det är flera led men i slutändan kan inte facket säga nej om entreprenaden har kollektivavtal och om de anställda erbjuds en företags­övergång.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här