Toves bästa picknicktips
Foto: Stefan Wettainen
På menyn Matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Toves bästa picknicktips

Tove Nilsson är kock, matskribent och en mästare på smarta knep för att picknicken ska vara lika fräsch när den packas upp som hemma i köket.

Publicerad 13 april 2012

Det händer något med våra frusna själar när de första solstrålarna tittar fram på vårkanten. Vi vill liksom bara ut. Och gärna äta något samtidigt. Uteserveringar och parker fylls av sol­dyrkande utomhusätare. Vi slåss om en gräsplätt att breda ut våra filtar på.
Och en oslagbar utflyktsmat är ju picknickmackan. Allt i ett, och lika lätt att fixa i ordning som att ta med sig. Det finns en picknickmacka för varje tillfälle.
Men det finns också en hel del fällor att gå i. Framför allt gäller det att undvika blöta mackor. De gör sannerligen ingen picknickare glad.
– Man ska helst inte lägga något fuktigt i mackan. Det är bättre att skiva upp gurka och tomat och lägga i en burk och ta med sig. Sedan kan man fixa färdigt mackan på plats. Det kan dessutom vara ganska trevligt att låta var och en göra i ordning sin egen macka, säger Tove Nilsson, kock och matskribent.
– Ett annat knep är att rosta brödet lite lätt. Då får man en lite hårdare yta så att fukten inte tränger igenom lika lätt. Dessutom blir det extra gott.

Tove gillar spontana picknickar i stan allra bäst. Enkelt och avskalat ska det vara. En riktigt god ost eller en bra kvalitets­korv kan räcka långt. Tillsammans med ett gott surdegsbröd blir det perfekta och enkla picknickmackor.
– Varma utflyktsmackor kan också vara trevligt. Man kan ta med sig en engångsgrill och grilla korv eller en köttbit att fylla mackan med. En rejäl köttmacka med surkål på kan vara fantastiskt gott. Och har man grillat dagen innan och fått kött över kan man finfördela det och lägga det på smörgåsen.
Surkål är för övrigt en av Toves personliga picknickfavoriter.
– Det är bara att köpa en färdig burk och ta med sig. Hur smart som helst och supergott. Blandar man ut kålen med lite gräddfil blir det som en syrlig coleslaw-variant. Det är ett perfekt pålägg att lägga på mackan när man väl är på plats ute i naturen.
Även om Tove jobbar som matstylist tycker hon inte att man behöver konstra till det med alltför mycket tjusiga tillbehör när det är picknickdags. Pappersservetter duger gott att servera mackorna på.
– Däremot kan det vara trevligt att ha riktiga glas om man ska dricka vin. Fast vanliga dricksglas, typ Duralex. Lägger man dessutom en frysklamp i samma påse som vinet håller det sig kallt.

För en lyckad picknick kräver en del planering. Visst kan man vara spontan, men det lönar sig ändå att tänka efter före.
En stor filt, en rymlig korg, termosar för både kaffe och mjölk, extra servetter, öppnare och vass kniv är bra att ha med. Riktiga bestick kan vara värt att ta med, de fungerar betydligt bättre än plastkusinerna och tar nästan ingen plats.
Packa i plastboxar. De är lätta att bära och rymmer alltifrån brödskivor till ostbitar och kex utan att något riskerar att gå sönder.
Men det viktigaste med en lyckad picknick är ändå att att komma i väg. Så se till att packa korgen och fixa mackorna innan våren susat förbi. Ingen ångrar en picknick, bara att den aldrig blev av.

Fredrika Bremer var först ut!

Ordet »picknick« kommer från det franska uttrycket pique-nique. Verbet »piquer« betyder ungefär »plocka« och »nique« betyder »något av mindre betydelse«.

Den första som använde ordet picknick på svenska var författaren och kvinnorättskämpen Fredrika Bremer, 1853.

Picknick är även namnet på en klassisk servis från Rörstrand, designad av Marianne Westman 1954. Mönstret har på senare år börjat nytillverkas, bland annat på textila produkter.

Picknickfestivalen anordnas i Göteborg den 6 juni och har som syfte att sprida budskapet att ökad mångfald och gemenskap bidrar till ett bättre samhälle.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här