Tove vågar säga ifrån
Tove Dahl. Foto: Inga Björk
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tove vågar säga ifrån

HRF:aren Tove Dahl gör mer än att sälja liftkort och hyra ut skidor. Hon är även kommunpolitiker, den yngsta i Härjedalen. Ilskan över samhällets orättvisor är en drivkraft.

Publicerad 25 mars 2015
inlinebild
”Jag är en sådan som vill göra nya saker nästan hela tiden”, säger Tove Dahl. Foto: Inga Björk

I somras tog Tove Dahl studenten. Nu gör hon som så många andra unga: säsongar i fjällen med att sälja liftkort, hyra ut skidor och syna stugor. Men det är inte hennes enda jobb. Sedan valet förra året är hon också ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Härjedalen, yngst i kommunen.

Hur kändes det att bli invald?
– Det var superkul. Det kändes som en jättestor grej, ett stort ansvar.
Hur länge har du hållit på med politik?
– Det är lite oklart. Jag blev värvad till SSU för ungefär fyra år sedan. Innan dess hade jag ingen riktig koll på politik. Jag visste att jag hade en egen åsikt om samhällsfrågor och så, men jag visste inte hur jag skulle engagera mig och inte vilket parti jag skulle tillhöra.
Jag har alltid varit den som säger ifrån när jag tycker att något är fel. Även om det kanske inte riktigt angår mig så måste jag säga vad jag tycker, det är väl både positivt och negativt.

Vad gör dig arg?
– Sexism, när folk drar sexistiska skämt. Ojämlikhet. Och rasism. Jag upplever att det finns väldigt mycket rasism här i kommunen. Mycket är sådant som människor inte själva inser är rasistiskt, men även ren rasism. Det gör mig arg. Tyvärr är det många som är rädda för att ta ställning. Jag tror att man är rädd för att få en stämpel.
Har det hänt att du har fått skit för att du sagt ifrån?
– Ja. Jag har fått höra att jag är ung och inte fattar. Det har jag även fått höra på jobbet i Lofsdalen. En man sa till mig: »Får jag prata med en vuxen.« Då blev jag arg och sa till honom: »Du står väl inte här och använder härskartekniker?« När jag blir arg kommer det automatiskt. Jag tror att jag kan vara lite obekväm ibland.

Hur är det att vara yngst i kommunfullmäktige?
– Det är både och faktiskt. Ibland kan jag uppleva att en del tänker: »Hon är så ung, hon vet inte.« Och ibland är det tvärtom: »Vad tycker du, du som är en frisk fläkt?« Jag kan känna mig lite oerfaren, men de lyssnar på mig, speciellt i partiet. Jag tycker att jag får stort utrymme och förtroende. Det är jag jätteglad för.
Har du några frågor som du gärna vill driva?
– Mer jobb och fler utbildningar till gymnasieskolan, för att göra det mer attraktivt att vara kvar här. Det är väldigt många som flyttar. Men innan jag börjar driva frågor vill jag ha helhetsbilden och det har jag inte än.
Jag lär mig så himla mycket hela tiden, får perspektiv på hur kommunen fungerar, hur svårt det är att genomföra saker och hur mycket det är som måste tänkas på. I ungdomsförbundet är man lite mindre rädda och vill kanske lite mer.

Tänker du dig att du ska jobba med politik även i framtiden?
– Nej, det känns inte så. Det tror jag faktiskt inte. Jag tycker verkligen att det är roligt, men jag vet inte om jag är tillräckligt stark som person för att göra det på heltid. Men jag vill gärna påverka på andra sätt.
Någon gång i framtiden vill jag nog plugga vidare, kanske mänskliga rättigheter. Jag är en sådan som vill göra nya saker nästan hela tiden. Jag vill testa att jobba med olika saker, det kan mycket väl bli något inom hotell- och restaurangbranschen.
Vad händer i vår när skidsäsongen tar slut?
– Jag vet inte. I Lofsdalen tar säsongen slut någon gång i april, men de har en Bike Park också så det kanske blir att jag får stanna över sommaren. Det är svårt, för jag vet inte riktigt vad jag vill göra. De flesta av mina vänner har en plan, och jag, jag har ju min politik. Det är det man associerar mig med här.

Tove Dahl

Ålder: Fyller 20 i april. Bor: För tillfället i Lofs­dalen, men vanligtvis i Lillhärdal utanför Sveg. Gör: Jobbar på Lofsdalens skidanläggning. »Jag är lite överallt, i skidskolereceptionen, skiduthyrningen, liftkortskassan, stuguthyrningen. Det finns inga vanliga dagar.« Är ledamot för Social­demokraterna i kommunfullmäktige i Härje­dalen. Sitter i bildnings-, fritids- och kulturnämnden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här