Tomatmat, helt enkelt
Tomattarte och tomatsallad. Två lättlagade rätter med tomaten i huvudrollen. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tomatmat, helt enkelt

Passa på att frossa i tomater då de är som godast. Säsongen för svenska tomater är mellan maj och november. Avnjut direkt eller använd som smakhöjare i olika maträtter.

Publicerad 23 augusti 2012

Tomattarte med tapenad

4 – 6 portioner

  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 1 burk tapenad
  • 2 gula lökar
  • smör
  • olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl riven ost med smak
  • 5 – 7 mogna tomater
  • cirka 1 tsk timjan
  • nymalen svartpeppar

Skär smöret i kuber. Blanda mjöl, parmesan och salt. Arbeta ner smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt 1 dl ljummet vatten och knåda ihop.

Låt vila en stund och klä en pajform, cirka 28 cm i diameter. Förgrädda i 175 grader i 15 minuter. Låt svalna och bred sedan ut tapenad på pajskalet.

Skala och skiva löken tunt. Stek löken mjuk i lite olja utan att den tar färg. Fördela i pajskalet. Strö över riven ost.

Skala och skiva vitlöken tunt och strö över. Skiva och lägg på tomaterna lite omlott. Strö över generöst med timjan, salt och peppar.

Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills tomaterna har smält. Servera ljummen.

Tomatsallad med mozzarella 

Busenkel, smarrig och snygg sallad med mycket smak.

  • 15 – 20 tomater i olika färger och storlekar
  • 1/2 – 1 dl kalamataoliver med kärnor
  • 1 buffelmozzarella eller 1 ask minimozzarella
  • 1 kruka färsk basilika
  • fin olivolja
  • nymalen svartpeppar
  • flingsalt

Tryck till tomaterna försiktigt med handflatan (pass på, det skvätter!) och spara på saften. Gör likadant med oliverna när du kärnar ur dem.

Fös ner vätska i sallads­skålen, det blir grund till dressingen.

Riv mozzarellan i bitar (om du använder en hel) eller lägg i minimozzarellan. Riv basilikabladen och blanda i.

Ringla över olivolja, smaksätt med salt och peppar. Blanda och servera salladen rumstempererad, gärna till grillat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här