Tog med lugnet till Försäkringskassan
Veronica Hellström var tidigare supervisor för städ, gästservice och linnerum på Grand Hôtel. Foto: Annika af Klercker
På jobbet byta bransch
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tog med lugnet till Försäkringskassan

-- Jag har fått ett privatliv, säger Veronica Hellström som tidigare jobbade på hotell. Sedan hon började på Försäkringskassan har hon kunnat vara ledig varje helg.

Publicerad 10 juni 2015
inlinebild
– Det sitter i benmärgen att kunden ska bli nöjd, säger Veronica Hellström. Foto: Annika af Klercker

För snart ett år sedan bytte Veronica Hellström Grand Hôtel i Stockholm mot ett kontorsland­skap i Sundbyberg. Då var hon supervisor för städ, gästservice och linnerum. Nu ger hon ­telefonstöd i Försäkringskassans kundtjänst.
– Jag måste göra rätt, annars kanske det är någon som inte får sina pengar. Självklart var det viktigt att det blev rätt på hotellet också, men en miss fick inte samma följder.
Försäkringskassan är trots det en lugnare arbetsplats. Det finns rutiner för det mesta, allt från introduktion till felrapportering. Arbetstiderna är oregelbundna även här, men hon har större kontroll över sitt schema.
– Vi har ett basschema som inte ändras. Det går att byta pass med alla i Sverige som har samma kompetens som du själv.

En del av hennes kollegor jobbar bara kvällar och helger på grund av att ob-tillägget är bra.
– Jag själv har inte jobbat en enda helg senaste året. Jag har fått ett privatliv och hinner träffa min pojkvän och vänner som inte jobbar i hotell- och restaurangbranschen.
Den främsta anledningen till att lämna branschen var det fysiskt tunga jobbet.
– Min kropp sa ifrån. När man inspekterar rum går man ju inte bara in och tittar lite. Man kollar under sängar, öppnar lådor, känner på hyllor, allt i ett ganska högt tempo. I linnerummet lyfter man ett tungt strykjärn när plagg ska ångas. Man springer i trappor och byter madrasser som är 2,10 gånger 2,10.

Veronica fick alltmer ont i lederna och blev sjukskriven.
– Problemet var att det sällan fanns tid för återhämtning. När jag skulle börja jobba deltid var det svårt att få halva pass.
Veronica märkte att hon förändrades.
– Jag som alltid varit väldigt glad blev arg och frustrerad.
Sista året på Grand var hon aktiv i fackklubben och engagerade sig i arbetsmiljöfrågor. Det kändes positivt, men för Veronicas egen del var det dags att byta jobb. Hon behövde något som inte var fysiskt tungt.
Försäkringskassan sökte medarbetare, och Veronica mindes hur hjälpsamma de varit mot henne under sjukskrivningen.
Innan hon anställdes gick hon igenom olika test, bland annat testades hennes simultanförmåga. Veronica är säker på att hon hade nytta av sina tidigare yrkeserfarenheter då.
– Man har nog med sig ett lugn i situationer då man annars skulle kunna bli stressad. Om till exempel datasystemet krånglar känner jag att »Okej, vi löser det«. Det sitter i benmärgen att kunden ska bli nöjd. Även de gånger som det inte går att uppfylla önskemålen kan de bli nöjda om jag lyckas förklara så att de förstår.

Veronica Hellström är glad över sitt yrkesbyte. Nu känner hon igen sig själv.
Men det finns en hel del som Veronica saknar från hotell- och restaurangbranschen, där hon har arbetat ända sedan hon gick ut gymnasiet.
– Det är en kul bransch där det finns en otrolig glädje och yrkesstolthet. Man träffar människor man annars aldrig skulle träffa.

Stresstålig service  

Talanger Veronica har nytta av i sitt nya jobb:

  • Att kunna hålla huvudet kallt i stressade situationer.
  • Servicekänsla och kundfokus.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.