Nio sätt att få
tillbaka jobblusten
Bryt dig ut ur surpuppan, det är vår! Foto: Rebecca Elfast
Arbetspasset snabbkurs
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nio sätt att få tillbaka jobblusten

Livet är fullt av tappade sugar. Men i stället för att sucka och drömma om lottovinsten -- testa om det går att få känsla för jobbet igen.

Publicerad 7 maj 2015
  1. Tänk positivt. Ursäkta floskeln, men det finns inget sätt att komma runt hårda fakta. De som tycker om sitt liv är lyckligare än de missnöjda. Och det handlar inte om att ha ett härligt och framgångsrikt liv, även om det så klart hjälper. Det är hur du ser på din tillvaro som har betydelse. Allt enligt professorn Ruut Veenhoven, och han borde veta efter 30 år av lyckoforskning och en världsomspännande databas, World Database of Happiness.
  2. Sluta gruva dig. Trista arbetsuppgifter blir inte bättre av att vänta. Gör dem direkt och lägg bara ner det engagemang som behövs.
  3. Hitta lösningen. Vad är det som gör dig omotiverad? Kan du svaret så vet du också vad som krävs för att bli motiverad igen. Ibland behövs bara någon liten justering för att arbetslusten ska återvända. Det är ett råd från Olof Röhlander, mental tränare och författare till kommande boken »Konsten att njuta av livet«.
  4. Ta det lugnt! Jobbmotivationen kan inte alltid vara på topp. Påminn dig om att du klarat dig igenom svackor förr och hur det löste sig då.
  5. Skaffa dig en utmaning. Om du gör dina vanliga arbetsuppgifter på rutin behöver du kanske en utmaning av annat slag? Du kan bli fackligt aktiv, dra i gång ett miljöarbete på företaget eller vara lagledare i en stegtävling.
  6. Kolla hälsan. Känns det som att du jobbar »med bomull eller deg i huvudet«? Så beskriver en person med depression hur det är att arbeta under sjukdomstiden, i arbetsterapeut Monica Bertilssons avhandling »Work capacity and mental health«. Det finns flera andra åkommor som kan göra dig håglös och allmänt ur form. Kontakta vården om du känner att du inte är dig själv.
  7. Sista ljuva åren? Engagemanget kan dala när pensionen närmar sig. Men gör dig själv och företaget en tjänst – erbjud dig som handledare till nyanställda! Du vet ju hur allt funkar på arbetsplatsen. Du får omväxling och din långa erfarenhet och kunskap kommer till sin rätt.
  8. Gör något kul. Umgås med glada typer. Folk som är positivt lagda gör dig gladare och skratt kickstartar kroppens kemiska lyckosystem.
  9. Var generös. Börjar vi hjälpa fler blir våra liv mer meningsfulla, och sannolikt lyckligare också. Bengt Brülde, filosof känd från det kultförklarade moraltestet i »Christer« i P3, anser att vi behöver större mål för att bli riktigt lyckliga. Att bara »satsa på sig själv« räcker inte. Ge pengar till välgörenhet, bjussa på beröm till arbetskamrater och kramar till familjen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här