Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Theresa kan dra ner på springet

Handdatorn gör att mycket av Theresas jobb går att sköta vid bordet. En av alla apparater som börjar dyka upp på arbetsplatserna.

Publicerad 1 januari 2008

Gamla bongmaskiner, papperslappar och uråldriga kassasystem. Restaurangbranschen är inte känd för att snabbt anamma nya tekniska lösningar. Trots att de i många fall skulle kunna underlätta arbetet.
– Jag tror att många krögare är lite rädda för den kontroll som ny teknik kan inne bära, säger Anders Arena som äger restaurang Vatten i Skärhamn, norr om Göteborg. Här har man satsat pengar på att effektivisera arbetet med teknik. I mars 2007 köpte restaurangen in trådlösa handdatorer till personalen. Datorerna är kombinerade bongmaskiner, kortdragare och kvittoskrivare.
– Det är toppen. Personalen har mer koll och slipper springa omkring med kluddiga lappar med beställningarna. Mindre stress helt enkelt, säger Anders.

Restaurangens läge precis vid vattnet, med utsikt över de karga västkustklipporna, gör den till ett populärt sommartillhåll för turister och göteborgare som vill fly staden. Under sommarmånaderna har restaurangen ofta mellan 300 och 400 gäster per dag. Framför allt är det uteserveringen på bryggan som lockar.
– Då är det ganska långt in till kassan där man bongar in maten. Det blir långa avstånd som man får springa, säger Anders syster Theresa som jobbar som servitris på restaurang Vatten. Men den senaste sommaren var annorlunda, berättar hon.
– I stället för att gå hela vägen in för att lämna beställningar så knappar man bara in dem på datorn så går det direkt in till köket. Det blir mycket mindre spring. Det är kanoners. Samma sak gäller när det är dags för betalning. De anställda behöver aldrig lämna bordet för att dra betalkort. Theresa har märkt att gästerna känner sig lugnare när de slipper lämna ifrån sig kortet.
– O ja, många tyckte att det var obehagligt och trodde att man skulle lura dem. Nu kan de se kortet hela tiden och får skriva på direkt. Det gillar folk, säger hon.

I datorerna finns restaurangens alla menyer inlagda. Det ser inte särskilt komplicerat ut, men för att kunna utnyttja dem maximalt krävs lite träning, säger Anders.
– För att det ska vara effektivt måste man antingen plugga in alla varunummer på menyn eller lära sig att hitta snabbt. När datorerna kom fick personalen en liten utbildning i att använda dem. Anders tror att de flesta anställda tyckte att det var spännande, även om en del tyckte att det var lite krångligt i början. Theresa håller med och säger att hon var lite nervös först.
– Men när man hade blivit lite van så gick det över. Gästerna har bara reagerat positivt, säger Theresa. Många blir imponerade.
– De tycker att de är häftigt, och så får de en känsla av kontroll. Eftersom gästerna fortfarande skriver under sina kortkvitton som vanligt har apparaterna inte påverkat mängden dricks negativt. Men i nästa steg av den tekniska utvecklingen på restaurang Vatten planerar Anders att gästen ska få slå in sin pinkod för att godkänna köpet. Då finns det en risk för att gästerna inte kommer sig för att ge dricks.
– Vi har pratat om hur man ska göra då. Men då får man väl göra det tydligt hur de ska göra för att lägga till dricks, funderar Anders.

Men det finns nackdelar med handdatorerna också. Theresa tycker att de är ganska tunga och stora.
– Helst hade jag velat ha dem ännu mindre. Nu är de lite klumpiga att ha i förklädesfickan. Anders instämmer och säger att han till nästa säsong tänker köpa in speciella hölster till datorerna. Det finns stor risk att de åker i golvet annars, och maskinerna är dyra.
– De kostar runt 17 000 kronor styck att köpa, så det är klart att man vill vara rädd om dem. Det är ju en annan nackdel. Anders tror att kostnaderna avskräcker många restaurangägare från att investera i nya tekniska lösningar. Det tycker han är synd.
– Man ska inte glömma bort att man faktiskt tjänar på att uppdatera sig. Om allt blir effektivare kan man ha fler gäster på kortare tid. Men jag tror att många är trygga i sina gamla system, och kanske är de lite rädda för förändring.

Vatten

Vatten Gourmet & Café ligger ihop med Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn, norr om Göteborg. Restaurangen har öppet alla dagar som museet är öppet. Här ordnas även provningsevenemang och matlagningskvällar.

Om handdatorerna

Datorerna är programmerade med ett Windowsbaserat program. Systemet där handdatorerna ingår kommer från företaget Opensolution. Det är speciellt utarbetat för restaurang Vattens behov. Ett system i den storleken kostar runt 60 000 kronor exklusive moms att köpa in.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.