Terry trivs med 
svensk barkultur
Terrys tatuering är en klassisk bartender. Foto: Fredrik Johansson
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Terry trivs med svensk barkultur

Proffsig personal, kunniga gäster, ordning och reda. Bartendern Terry Cullen föredrar den svenska krogvärlden framför den skotska. Nu har han öppnat en egen cocktailbar.

Publicerad 22 oktober 2014

Terry Cullen var bara 20 år när han började jobba på pub hemma i Skottland. Då var det bara ett sätt att tjäna pengar.
– Det var en sådan klassisk skotsk pub i Aberdeen, nordöstra Skottland. Det är ett whiskyområde, så det var mest öl och whisky hela ­tiden. Det var kul, men det var inte det jag ville göra resten av livet. Det var först när jag kom till Uppsala och började jobba på cocktailbar som det började kännas som ett yrke.
Hur hamnade du i Uppsala?
– Jag träffade en svensk tjej när jag reste runt i Australien. Hon började plugga här och jag följde med. Det tog slut, men jag blev kvar. Först jobbade jag på en irländsk pub, och sen fick jag jobb på en cocktailbar. Efter ett år blev jag barchef. Efter det jobbade jag som barchef på tre olika ställen här i Uppsala.
Hur skiljer det sig den svenska krogkulturen från den skotska?
– Pubkulturen i Skottland är lite mer social. Man går till puben för att träffa kompisar, det kan vara på en tisdag lika gärna som en helg. Här väntar man ofta till helgen, då går man ut och blir full. Det är stor skillnad. Sedan är svenskarna mer intresserade och kunniga om mat och dryck. Folk vill veta vad de har beställt. Det har till exempel blivit vanligare och vanligare att folk kommer in och beställer klassiska cocktails i stället för »jag vill ha något surt«.
Är det skillnad på arbetsvillkoren?
– Jag skulle säga att standarden på personalen, bartendrar, kockar och servitriser,  generellt är högre i Sverige. Folk har mer erfarenhet och är proffsigare. Det är nog inte lika mycket ett genomgångsyrke här som det är i Skottland, det är mer seriöst här. Jag har alltid fått kontrakt och scheman i Sverige. Det känns säkrare.
Nu har du blivit delägare i baren »66 Kvadrat«. Hur skiljer det sig från att vara anställd?
– Det är mycket jobb, mycket att göra. Det är ett väldigt litet ställe, så det kommer bara vara jag och min kompanjon som jobbar. Den största skillnaden är att man alltid måste vara på plats. Om något går sönder måste man åka in och fixa det själv. Men det känns väldigt bra.
Du har också ett företag där du hyr ut dig själv som bartender. Hur är det att jobba hemma hos någon annan?
–Första gången var det ganska konstigt. Men alla uppskattar det väldigt mycket, de tycker att det är coolt att ha en egen bartender. Då får jag också möjlighet att berätta lite mer om drinkarna jag serverar. Jag älskar att läsa om varifrån olika cocktails kommer, vem som gjorde dem först och hur de tänkte.
Är du en cocktailnörd?
– Ja, det är jag nog. Men om man har bestämt sig för något så måste man satsa. Att blanda drinkar och träffa folk är roligt, men jag vill kunna ge mer än så. Vi är några bartendrar som träffas en gång i veckan och pratar om cocktails. Lite geeky, jag vet, men det hjälper ganska mycket. Vi brukar träffas på någons bar. Det är alltid någon som måste arbeta, så då går vi dit.
Finns det några baksidor med yrket?
–Vi är rätt dåligt betalda, särskilt med tanke på de arbetstider vi jobbar. Om man jämför med till exempel industrin eller handeln så tjänar vi betydligt mindre, med tanke på våra arbetstider. Men samtidigt, det är ett jätteroligt jobb. Vi kanske inte är lika välbetalda som andra yrkesgrupper, men vi kanske har lite mer roligt.
Vad är framtidsdrömmen?
– Framtiden är att vår bar ska bli en succé. Sen kanske man kan öppna något mer i framtiden. Just nu är jag ganska nöjd, det är tillräckligt mycket att göra.
Kommer du att återvända till Skottland?
– Nej, det tror jag inte. Man ska aldrig säga aldrig, men jag trivs bra här i Sverige.

Terry Cullen

Ålder: 34 år.
Bor: I Uppsala. Är född på Shetlandsöarna och uppvuxen i Elgin, Speyside i nordöstra Skottland.
Jobbar: Som bartender och delägare på 66 kvadrat i Uppsala.
Gör på fritiden: Umgås med kompisar, mest bartendrar, och klättrar. Tävlade i Årets bartender 2014, kom på 8:e plats.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.