Ur artikelarkivet Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ta kontroll över Cirkus Försäkrad

Många tycker att försäkringar är krångliga och har inte koll på hur de själva är försäkrade. Men gör en genomgång! Det lönar sig ofta och om olyckan är framme så är det bra att redan ha koll på läget.

Publicerad 1 november 2008

En ny undersökning visar att många tycker att det krångligt med försäkringar. Nästan hälften av de tillfrågade i Välfärdsbarometern 2008 känner inte till att den som omfattas av kollektivavtal också har vissa försäkringsförmåner. Det visar en ny rapport som försäkringsbolaget Folksam har gjort.
– Det är en risk att människor överförsäkrar sig på vissa områden, medan andra är oskyddade. Fackets och arbetsgivarnas information måste förbättras. Trygghet skapas inte av många försäkringar utan av rätt försäkring, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker och författare till rapporten. Han tycker dock att det är glädjande att LOmedlemmar visar sig ha större kunskaper än övriga fackförbunds medlemmar när det gäller vilka försäkringar som ingår i kollektivavtal.
– Jag tror att det beror på att LO alltid har haft en tradition med försäkringsrådgivare, säger Håkan Svärdman. Han påpekar att a-kasseförsäkringen är extra viktig i en lågkonjunktur.
– Man ska absolut inte välja bort den, eftersom man kan bli av med jobbet. Och står man utan a-kassa befinner man sig i en otroligt utsatt situation. Särskilt om man jobbar i en tuff bransch som hotell- och restaurang.

Facket har försäkrat dig. Den som vill få örnkoll på sina försäkringar bör dock börja med att kolla vad som ingår i det fackliga medlemskapet.
– Den som är medlem i HRF har en hemförsäkring och en grupplivförsäkring via sitt medlemskap, säger Egon Lööf som är Hotell- och restaurangfackets kontakt person på Folksam. Alla medlemmar får också ett erbjudande om att köpa till ett familjeskydd. Någon större risk för att man är överförsäkrad tror Egon Lööf inte att det är.
– Men det kan vara klokt att se över så att du till exempel inte har två hemförsäkringar. Den som är oroad över det ekonomiska världsläget just nu och vill spara in på sitt försäkringsskydd bör tänka på att han eller hon då tar hela risken själv om olyckan är framme.
– Det kan innebära stora kostnader för den enskilde, säger Egon Lööf.

Bygg på efter behov. Carita Lindborg är jurist och rådgivare på Konsumenternas försäkringsbyrå. Hon tycker att det är viktigt att man kontrollerar att man har ett tillräckligt bra grundskydd.
– Gå igenom hur dina försäkringar som du har via facket ser ut och se om de täcker de behov du har. Då ser du också om du måste koppla på en privat försäkring, säger Carita Lindborg. Hon tycker att hemförsäkringen är en bra grund eftersom den är en slags paket försäkring.
– Den innehåller förutom skydd för din egendom ett reseskydd och ett skydd om du orsakar någon skada. Det rymmer också ett överfallsskydd och ett rättsskydd om du råkar i tvist med någon och behöver gå till domstol, säger Carita Lindborg. Hemförsäkringen gäller dock inte för byggnader. Om man bor i en villa eller en bostadsrätt bör man därför ha en försäkring för villan eller bostadsrätten. Har man bil behöver man en bilförsäkring där trafikförsäkringen är obligatorisk.
– Du kan också koppla på en allriskförsäkring som täcker om du till exempel tappar din tv i golvet. Den försäkringen kallas också för otursförsäkring och täcker händelser som är oförutsedda och rör din egendom. Om du har barn behöver du ha en försäkring för dem.
– Det är viktigt att barn har en försäkring som täcker sjukdom och olycksfall på fritiden. Barnen behöver det kompletterande skyddet för de har inte det genom förskola och skola, säger Carita Lindborg. Den som har husdjur kan också tänka på att försäkra sin fyrbenta vän.

Kollektivavtal ger mer skydd. När det gäller personförsäkringar är det viktigt att se vilket skydd du har genom din arbetsgivare. Det brukar man kalla för det kollektivavtalade skyddet. Det är viktigt om du skulle bli långvarigt sjuk eller om du dör för då får dina efterlevande ersättning. Arbetar du på ett företag som har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket så betalar din arbetsgivare in pengar till ett försäkrings paket för dig och de andra anställda. I paketet ingår bland annat försäkringar som ger ersättning om du blir sjuk, om du skadar dig på jobbet eller på vägen dit, i händelse av dödsfall och vid arbetslöshet på grund av arbetsbrist.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.