Nu börjar de titta fram, odlingssäsongens allra första grönsaker. Här är vitt, rött och rosé som lyfter fram primörernas fräschör.
De är krispigt spröda, ömtåliga och kräver snabb tillagning. Och så klart rätt tillbehör i dryck. Här är tre goda val till färskpotatis och andra späda primörer.
2019 Casal di Serra Classico Superiore, Italien, 12419, 99 kr. Tokig i primörer? Då landar en italiensk trotjänare helt rätt i glaset. Druvan verdicchio, hemmahörande i italienska Marche, bjuder syrligt av citrus, piggelin och citronmeliss med inslag från tiden då vinet vilat på sin jästfällning.
2020 Costa Gran Reserva Cinsault Rosé, Chile, 2202, 99 kr. Nyhet bland rosé, precis så törstsläckande som förväntas av ett sommarvin. Väl kylt är det en frisk fläkt till de första späda grönsakerna. Toner av glasrabarber, jordgubbar och vinbärspastiller kantas av bitande syra.
2018 Urlar Pinot Noir, Nya Zeeland, 2138, 149 kr. Lyxigt rött till grillade primörer, smörslungad färskpotatis och örtmajonnäs, en kombination som hör sommaren till. Sydligaste delen av Nya Zeelands nordö är hemvist åt denna eleganta pinot noir, rödfruktig med kännbara ekfat och grön touch av dragon.