På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Smakfullt till havets godbitar

Rätt vin kan göra vinterns goda skaldjur ännu godare. Krispig syra lockar fram det bästa hos havets delikatesser.

Publicerad 31 januari 2014

Så här års är skaldjuren riktigt bra och blir smått fantastiska i kombination med rätt vin. Trots att priset på skaldjur har mångdubblats de senaste åren njuter vi av dem som aldrig förr. Räkor passar utmärkt till ett friskt vitt vin med spänstig syra och tydlig mineralitet, eller till ett gott veteöl med syrliga frukttoner.

Havskräftor finns visserligen året runt men smakar som bäst under tidig vinter. Allra godast är de naturella med ett torrt, friskt vitt vin eller krispigt mousserande i kombination. Till de naturella ostronen serverar vi stramt vitt, gärna med krispig syra och mineralitet från kylslagna klimat som Chablis och Loire. Gratineras ostronen gör porterns intensiva smak att de kommer till sin rätt.

Vill man äta skaldjur till vardags är blåmusslor ett bra alternativ, kokade i vitt vin med färska örter blir de en fantastisk kombination med druvan grüner veltliner. Vinets fräschör och lite gröna framtoning bildar en frisk helhet ihop med rätten. En personlig favorit är skaldjursplatå, med bara några goda såser vid sidan av och en halvtorr riesling, gärna från Tyskland eller Österrike. Det svala ursprunget ger sötman sällskap av frisk syra och till det lite söta i skaldjur är det en läcker kombination. Tänk på att hålla det halvtorra vinet svalt under hela måltiden. Runt 
8 – 10 grader rekommenderas.

Fyra friska viner till skaldjur

2012 Bründlmayer Grüner Veltliner, Österrike, 2910, 119 kr
Friskt, örtigt och med spänstig syra, ett vin som bjuder viss kryddighet och härlig frukt. Bra köp till skaldjurssoppan!

2012 Domäne Wachau Riesling Selection, Österrike, 4318, 79 kr
Torrt och mycket friskt med inslag av mineral, lime och aprikos. Utmärkt till de färska skaldjuren, gärna med syrlig vin­ägrett vid sidan. 

2012 Sankt Anna Riesling, Tyskland, 2120, 69 kr
Godispaket i den halvtorra tappningen, de läckra tonerna av päron, tuttifrutti och lime smakar allra bäst väl kylda.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine, Frankrike, 1979, 89 kr. Champagnegurun har satt sin signatur på detta alkoholfria bubbel med citrus, plommon och viss sötma.
 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här