Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Skyll inte på facket!

Publicerad 4 juli 2003

Jag förstår att en medlem i HRF kan känna besvikelse på de löneavtal som många tyckte gav för litet i lönekuverten och jag kan hålla med om att den obekväma arbetstiden är alltför lågt värderad. Kärnfrågan om att vara eller inte vara med i facket har dock andra faktorer än att endast värdesätta lönerna.
Den som kan prata för sig eller har en god relation till sin arbetsgivare har möjlighet att tjata sig till en högre lön eller bättre arbetsförhållanden. Men det finns andra arbetskamrater som varken kan prata för sig eller ens våga säga något till sin chef. Vem ska föra deras talan? Det räcker då inte att endast vara med i den allmänna a-kassan.
Facket hjälper till i många frågor och tvister mot arbetsgivaren. Många vet inte hur man ska gå tillväga, de vet inte sina rättigheter och skyldigheter. Då har man facket att vända sig till.
Kollektivavtal och avtalsförsäkringar är de bästa alternativen för att få en tryggare tillvaro.
Så skyll inte på facket, det är att skylla på sig själv. Det är bättre att försöka göra något konstruktivt av tanken.
Naturligtvis var facket starkare förr med så många orättvisor som då fanns i samhället. I dagens datasamhälle är vi ganska upplysta, men det är en schimär att tro att individen är stark ensam.
Jag tycker inte att avgiften till facket är för hög i proportion till vad man tjänar och med en hemförsäkring inbakad i priset.
Här i Göteborg ar de alltid trevliga på HRF-kontoret.
Ja, det är vi medlemmar som betalar lönerna till HRF och LO. Det är därför engagemanget från oss är viktigt om vi vill förändra samhället till det bästa.
Vi betalar även lönerna till våra politiker oavsett partifärg. Ska vi skrota det också och införa ett egoistiskt samhälle där alla tänker på sig själva och några kan profitera på bekostnad av de svaga? Ska man ha en arbetsmarknad där endast unga friska och starka upp till 40 år kan jobba, medan de äldre avpermitteras?
Om man vill nedvärdera fackets insatser kan man också vända på argumentet genom att deklarera att bara de anslutna medlemmarna ska ha det privilegiet som facket avtalar till sig och inte som det är nu, att den som inte är medlem kan åka snålskjuts.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här