Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassan uppmuntrar inte till studier

Publicerad 2 juli 2003

Efter 13 år i arbetslivet kom hotet om arbetslöshet, och jag beslöt mig för att börja studera. Jag begärde tjänstledigt för studier och började läsa in naturvetenskapliga programmet på Komvux. Två månader in på terminen blev jag uppsagd på grund av arbetsbrist. I min enfald trodde jag att jag skulle kunna stämpla om jag inte fick ett jobb under sommarlovet, men där gick jag på en riktig mina!
När första sommarlovet kom och jag hade fått arbete i tre dagar, ansökte jag om ersättning från A-kassan. Det blev kalla handen eftersom reglerna hade skärpts och utbildningen måste vara avslutad innan man kunde få ersättning. Så istället blev det en arbetsmarknadspolitisk åtgärd hela sommaren. Vis av skadan såg jag till att skaffa ett sommarjobb till varje pris nästkommande sommar.
Nu är mina år på Komvux avslutade, och eftersom sommarjobbet är på 75 procent i sju veckor ansökte jag om A-kasseersättning för resten av tiden. Eftersom jag har sökt högskola till hösten (jag är ju fortfarande arbetslös) räknas inte mina studier som avslutade. Det verkar inte ha någon som helst betydelse om jag blir antagen eller ej. Blotta avsikten att studera gör mig diskvalificerad när det gäller A-kassa.
Jag trodde att det skulle uppskattas om man själv försökte undvika arbetslöshet men det var mitt största misstag. Hade jag i stället väntat tills jag blev arbetslös och sedan börjat studera hade jag fått stämpla varje sommar. Vad är det för regler? Ska man straffas för att man tar egna initiativ och försöker undvika arbetslöshet? Vad är meningen med att vara medlem i en A-kassa när man ändå inte får ersättning vid arbetslöshet?
Jag funderar på att begära utträde ur fackförening och A-kassa. Pengarna behövs till annat, studiemedel blir man inte fet på. Speciellt om nio månaders ersättning ska räcka i tolv månader!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.