Servera en sked sorbet 
mellan rätterna!
Helena Stenström. Foto: Privat/Colourbox
På menyn proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Servera en sked sorbet mellan rätterna!

Helena Stenström har mångas drömjobb. Hon är produktutvecklare på SIA-glass, får mumsa i sig glass på arbetstid och prova fram nya smaker. Våga servera glass i andra sammanhang än dessert, tipsar hon.

Publicerad 18 maj 2009

Hur får man ditt jobb?
– Jag är livsmedelsagronom, men jag har sommarjobbat på SIA-glass sedan jag var 13 år med att sälja glass i vår andrasorteringsbutik. Sedan har jag alltid haft ett stort mat- och glassintresse.

Hur skapas en ny glass?
– Vi är en liten grupp på sex personer som börjar med att spåna fram idéer. Sedan beställer vi hem grejer: nötter, choklad eller sylt till exempel. Sedan testar jag nya kombinationer i labbet och sist får gruppen smaka.

Var får ni inspirationen ifrån?
– Vi spanar mycket på nya trender i mat- och restaurangbranschen, men även i modebranschen. Nu är det närproducerat men också spännande smaker från andra länder som gäller.

Finns det någon smak du absolut inte kan göra glass av?
– En gång gjorde jag chakalaka-glass av en afrikansk kryddblandning. Då fick jag nästan sparken, chefen tyckte att den var hemsk. Men den var god till grillat kött.

Tycker du att vi glassätare är för konservativa?
– Jag tycker att man ska våga använda glass till annat än dessert. Ett tips är att hälla lite vanlijvodka över en kula kaktus-lime-sorbet och servera mellan förrätt och varmrätt. Billigt men ändå lyxigt.

Äter du själv mycket glass?
– Ja, vi provsmakar all glass som vi producerar varje dag. Om jag står i labbet smakar jag hela tiden, om det blir gott så äter jag så klart lite extra.

Visst har du världens bästa jobb?
– Ja, jag tycker det.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.