Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sara brottas med drömmar om OS-guld

Göteborg är inte bortskämt med kändisar. En fotbollsspelare, någon enstaka skådis eller programledare ?sedan är det liksom klart. Våren 2002 fick Avenyns flanörer ett nytt ansikte att vända sig om efter. Sara Eriksson ? kallskänkan som blev bäst i världen. På att brottas.

Publicerad 2 juli 2002

Egentligen är det rätt märkligt. År efter år har Sara svettats med
skivstänger, tvingat sig ut på långa löppass, övat kast med tunga träningsdockor och slipat teknik med kaxiga killar. Traven med medaljer från mästerskapen har vuxit sig allt högre, men det var först i april ? efter EM-guldet i finska Seinäjoki ? som 28-åringen blev du och hej med svenska folket.
Sara är närmast lite road över uppmärksamheten. Men det händer saker när man intervjuas i tv-sportens studio eller bjuds in till ?I afton Lantz?.
? Det var jag, Pernilla Wahlgren, norska A-ha och Johannes Brost, säger hon och det känns som det var länge sedan hon lämnade lilla Töre i Kalix kommun för att satsa på brottningen.

Från hotellkök till gym-reception
Kombinationen brottargymnasium och livsmedelsteknisk linje i skånska Klippan ledde till en plats i köket på hotell Gästgivaren. Det var där Hotellrevyn hittade henne hösten 1995, just innan hon for till Moskva för att hämta sitt första VM-guld.
? Kanske håller jag på i tre år till, sa hon då och funderade på att flytta till Göteborg för att utbilda sig till kostekonom.
Till Göteborg kom hon men elitsatsningen är fortfarande så hängiven att studier och jobb fått komma och gå lite som det passat.
? Jag har pluggat på komvux, varit väktare, arbetat på OK-mack och som servitris innan jag fick jobbet som gym-instruktör på Sats.
? Men man får ge så mycket av sig själv inne i gymmet. Inte så att det är svårt att anpassa nivån till dom som inte är lika galna som jag ? men när jag fick chansen att bli receptionsansvarig kände jag att det är bättre för min egen träning.

OS närmar sig
Gymmet har redan förstått att dra nytta av sin mästare i marknadsföringen.
Och om Saras framtidsfunderingar på att öppna ett bed&breakfast blir verklighet, då är det nog inte så dumt att vara guld-Sara med svenska folket. För det är dit tankarna börja dra allt oftare. Till OS i Aten 2004, och till medaljmöjligheterna.
? Sara har kapacitet att ta OS-guld. Får hon bara flyt kan hon slå vem som helst, säger Pierre Dikanda som är en av Saras klubbtränare i Örgryte. Precis som förbundskapten Frank Steen är han imponerad av inställningen och viljan.
? Ibland tränar hon nästan för hårt, säger Frank Steen men är samtidigt övertygad om att Saras satsning starkt bidragit till att höja statusen för dambrottningen.
I dag ser hon inte längre OS i Aten som ett självklart slutmål.
? Men det är klart ? skulle det bli guld kanske det smyger sig på en mättnadskänsla. Det är svårt att veta.
Mättnad. Ett nyckelord för de flesta elitidrottare. För brottare mer än de flesta. Bantning inför ett mästerskap är en del av förberedelsen. Sara står just inför ett av sina svåraste beslut.
? När jag vann EM gick jag i 59 kilo som är det optimala för mig. Men i OS ska bara varannan viktklass finnas med. Jag måste välja 55 eller 63 kilo.
? Det är som att välja mellan pest och kolera, säger Sara som idag väger 62,5 kilo men vet att hon måste räkna med att tjejer som normalt ligger närmare 70 kilo bantar ner sig för att ta upp kampen om guldet.
Sara drar på beslutet, men förbundskaptenen Frank Steen har sin ståndpunkt klar:
? För mig finns bara en möjlighet. När man bantar mister man både kraft och styrka, säger han och låter förstå att det borde bli 63-kilosklassen för Sara.

Tränar på lunchen och efter jobb
Väckarklockan ringer kvart över fem om morgonen. En timme senare är hon på plats vid receptionsdisken och för utom en full arbetsdag ska det helst hinnas med ett kortare träningspass under lunchrasten och ett rejälare framåt kvällen.
Det kan bli 10?12 pass i veckan parallellt med heltidsjobbet. Därför skulle stödet från SOK betyda så mycket.
? Då kunde jag gå ner i arbetstid. Kanske med sponsorers hjälp helt koncentrera mig på träningen under en tid, säger Sara.
Men hon beklagar sig inte. Bara hon själv vet vilket arbete som krävts för att ta henne dit hon är idag. Hårt arbete utan särskilt mycket uppmärksamhet. Förrän nu i april.
Men i dag och i morgon handlar det om drömmen om ett OS-guld. Att få stå där överst på pallen och le så brett att kindtanden på vänster sida syns. Den där ett guldhjärta redan glimmar i emaljen.

Fakta om Sara
Namn:
Sara Eriksson.
Ålder: 28 år.
Tidigare klubbar: Morjärv/Töre Brottarklubb, Klippans BK, AK 77 Göteborg.
Ny klubb: Örgryte IS.
Yrke: Receptionsansvarig på SATS gym i Göteborg.
Meriter: VM-guld: 1995 och 1996, VM-brons: 1994, 1997 och 1998.
EM-guld: 1996, 2000 och 2002, EM-silver: 1998 och 1999, EM-Brons: 1997.
Favoritgrepp: Kvarngrepp och fotledsdyk.
Mat: Kyckling och sushi.
Dryck: Lightdrycker eller under lågsäsong rödvin.
Krydda: Chilipeppar.
Godis: Choklad och saltlakrits.

Sagt om Sara:
?Sara har kapacitet att ta OS-guld 2004 – det måste helt klart vara målet.?
Pierre Dikanda, tränare i Örgryte IS

?Sara är oerhört ambitiös.
Ibland tränar hon nästan
för hårt.?
Frank Steen, förbundskapten för
damlandslaget i brottning

Bildtext:( Foto:Richard Lindor)
Sara Eriksson vann guld i 59-kilosklassen när dambrottnings-EM hölls i finska Seinajoki i april i år. Polskan Monika Michalik i röd dräkt tog silvret.
Sara är receptionsansvarig på Sats gym i Göteborg. Hon tränar på lunchen och efter jobbet.
Sara har redan guld ? i mun. Titta på vänster kindtand.

Dambrottning
? Cirka 70 nationer utövar dambrottning.
? I Sverige finns 568 licensierade dambrottare.
De flesta är unga, 466 av dem är under 17 år.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här