? Funkar det i New York och Los Angeles så ska det för fasen funka på Vimmerby Statt också. Och krögaren Loella Hermansson har rätt. Personalen är nöjd och gästerna fortsätter komma. Någon enstaka gubbe knorrar över att inte få dra efter maten-blosset.
Det var i höstas som Loella Hermansson, krögare på Vimmerby Stadshotell, bestämde sig. Statt skulle bli totalt rökfritt. Hon ville få en bättre arbetsmiljö för sig, sina anställda och för gästerna.
? Jag diskuterade först med personalen. De tvivlade i början, men de ställde upp. Jag är stolt över mina gäster som inte har klagat. Nu kan vi både andas och se varandra, säger Loella Hermansson.
Slipper känna sig bakfull
Servitrisen Linda Åhlander, som själv är rökare, håller med.
? Ungdomarna gnäller inte över att vi har rökfritt i nattklubben. Det kan vara en och annan äldre matgäst i restaurangen som vill ta en cigarett efter maten.
? Jag tycker det är otroligt skönt att slippa röken som sticker i ögonen. Tidigare kände jag mig nästan bakfull efter ett arbetspass i baren.
? All rök gick ut genom baren där ventilationen sitter. Nu slipper jag vakna med en askkopp i halsen, säger Linda Åhlander.
Loella Hermansson tog över Stadshotellets restaurang, festvåning och ölpub år 2000. Då var det rökning tillåten överallt. De försökte inrätta en rökfri hörna, men det fungerade inte.
? Rökrum är som att inrätta en kisshörna i en swimmingpool. Jag tror det är bättre att vara tydligt och ha ett öppet resonemang med gästerna.
Renoverat och fräscht
Efter ommålning, renovering och ny inredning bestämde sig Loella för att införa helt rökfritt.
Statt fick stor publicitet i tidningar, radio och lokalteve när rökfria dr Axel Munthe Bar & Kök öppnade i höstas. Köerna var långa utanför.
? Jag trodde att motståndet skulle bli större, säger Loella Hermansson.
? Jag brukar säga att funkar det i New York och Los Angeles att fixa rökfritt så ska det för fasen funka på Vimmerby Statt också.
Linda Åhlander berättar att gästerna har försökt muta henne för att få ta sig ett bloss. Då brukar hon trösta dem med att hon är faktiskt rökare hon också.
? Det finns gäster som säger att hit kommer man ju inte tillbaka, när man inte får en cigg efter maten. Så visst finns det negativa reaktioner också.
Inget förlustbeslut
Ekonomiskt har restaurangen inte förlorat något på rökfritt. De hade ingen hög försäljning på tobak. Tidigare fanns en ölpub i samma lokal, men det var mer förlust än vinst.
Och det blev mer försäljning när nattklubben sänkte åldern till 18 år.
? De unga är bra gäster, de sköter sig bättre än äldre.
? De som vill röka får gå utanför dörren. Där står askkoppar. Och varje söndagsmorgon går vi ut och sopar upp fimparna.
Snart är det slutsopat, för nattklubben stänger i maj, när turistsäsongen börjar.
Statt öppnar då sin veranda mot torget,
400 000 Astrid Lindgren-turister intar staden och Statts anställda ökar från elva till det dubbla.
Linda är 25 år och har arbetat på Statt till och från i fem år.
De elva anställda är mellan 23 och 30 år gamla.
? Tre är rökfria och åtta röker. Vi som röker går ut på lastkajen. Man vänjer sig.
?Jag far inte illa av rök?
Linda räknar krögaren som sin jobbarkompis. Loella Hermansson är 27 år och har tidigare varit anställd på Statt.
? Chefen jobbar varje helg när nattklubben är öppen, säger Linda. Vi stänger klockan 02.00 och efteråt så städar vi och är klara vid halv fyra. Efteråt sitter vi och snackar och de sista brukar gå hem halv fem.
Linda är medlem i Hotell- och restaurangfacket och hon arbetar 80 procent. Hon tjänar enligt avtal.
Loella har tidigare varit medlem och har arbetat i restaurangbranschen i åtta år. Nu är hon medlem i SHR, har gjort sitt första bokslut och säger stolt att hon ligger på plus.
? Jag far inte illa av rök och jag moralpredikar inte för mina anställda. Det är bättre med en glad och harmonisk personal än att alla ska sluta röka.
Loella har ingen restaurangutbildning, men har nytta av sin pedagogiska utbildning till fritidsledare, med inriktning friskvård.
Lindas pengar brinner upp
Linda är självlärd i sitt yrke. Hon har läst barn och fritid i tre år på gymnasiet.
Ett paket cigaretter kostar 38 kronor. Linda röker ett halvt paket om dagen. Vi räknar ut att det blir 19 kronor à 365 dagar. Alltså 6 035 kronor per år.
? Pengar som brinner upp, säger Linda. Jag tänder alltid en cigarett när telefon ringer. Men jag ska sluta den dagen jag blir gravid…
Vi går upp på Statts vind och letar efter askkopparna. De ligger i en låda.
? Vi ska aldrig använda dem mer. Jag tänker inte tillåta rökning i framtiden. Den tiden är förbi, säger Loella bestämt.
Askkopparna bor på vinden ? med spöket
Det spökar på Stadshotellets vind där askfaten ligger samlade. Personalen går aldrig upp på vinden ensamma kvällstid. Har de glömt ljuset någon kväll så är det släckt på morgonen och ingen i personalen har gjort det.
Det är nog portieren Rudolf ?Rulle? Dabäck som bor där. Han arbetade på Statt nästan hela sitt liv. Han slutade några månader innan han gick bort i januari i år.
?Jag börjar bli gammal och sleten, här kan jag inte gå hela livet, sa han 85 år gammal.?
? Det är hans släpande steg vi hör. Han kan inte slita sig härifrån. Han var ju varit här i 65 år och han var aldrig sjuk, säger Loella.
Fakta om Vimmerby Stadshotell
Byggt: 1868
Ägare: Vimmerby kommun
Kundunderlag: 9 500 invånare i Vimmerby,16 000 i hela kommunen. På sommaren får Vimmerby 400 000 besökare för Astrid Lindgrens värld.
Verksamhet: Krögaren Loella Hermansson driver restaurangen med 60 sittplatser, festvåningen med plats för 300 och nattklubben.
Hotellet drivs separat. Hotellchef är Gunilla Gustafsson. Hon säger att de måste ha kvar några rökrum för gästerna. Särskilt utländska gäster ställer sig frågande. Av 53 hotellrum är 10 rökrum. Däremot är foajén rökfri. Hit gick nämligen matgästerna när Loella Hermansson gjorde restaurangen rökfri.
Så gick övergången till rökfritt
? 15 september 2001 öppnade det totalt rökfria Statt i Vimmerby.
? Folkhälsocentrum var på plats för att bistå med nikotintuggummin om röksuget skulle bli för stort.
? Sex personer ertappades med cigarett, men fimpade. Det förekom en del smygrökning på toaletterna.
? Av 350 gäster (fullsatt) svarade 228 personer på Folkhälsocentrums enkät. Av de svarande var 24 dagligrökare, 48 feströkare och 156 ickerökare.
? De flesta var positiva till rökstoppet. Negativa svar fanns förstås också. ?Man blir röksugen?, ?det är bökigt att gå ut? och ?öl och cigaretter hör ihop? skrev några av dem.
? Vimmerby Statt är den första nattklubben i Kalmar län som har rökförbud.
? Jag tror att ?det går inte? blivit en myt. Tiden börjar bli mogen för rökfritt, säger Inger Sand, hälsoplanerare i stan.
?och så här tycker gästerna
Christian Johansson och Daniel Lindström kommer bägge från Vimmerby. De ser enbart positivt på rökförbudet på krogen.
? Det är coolt. Baksmälla och cigarretter hör ihop, menar Christian.
? Rökfritt kan jag rekommendera, säger Daniel.
Surt, sa räven, men ingen har klagat på att det infördes rökfritt på Statt i Vimmerby. De sura minerna förklaras av citronklyftan.
Linda Åhlander pressar fram en öl till Cissi Gustavsson.
? Det är ett skitbra beslut att införa rökfritt. Det har medfört att jag själv har slutat röka, säger Cissi. Jag var på en annan krog för någon tid sedan, där man fick röka och det var jätteäckligt.
Bildtext:(Foto:Robert Sandell)
? I en stressig och bullrig miljö är det skönt att kunna andas. Vår arbetsmiljö har verkligen förbättrats, säger Linda Åhlander och serverar ännu ett glas.
? Vanligaste drinken? Det är fortfarande RedBull och vodka.
Linda börjar med att servera i matsalen.
Här med lunchgästerna Urban Skennestig och Christer Fransson,
bankpersonal från Nordea.
När nattklubben öppnar klockan 22.00 går Linda ner i källaren och blir
bartender.
? Rökrum är som att inrätta en kisshörna i en swimmingpool, sa krögaren
Loella Hermansson och tog beslutet om rökfritt tillsammans med sin personal.
Servitrisen Linda Åhlander och krögaren Loella Hermansson framför Vimmerby Statt.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.