På menyn matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Såld på rabarber

Rosagröna och krispigt syrliga. Ingar Nilsson har skrivit boken "Rabarber" om växten som smakar som inget annat.

Publicerad 28 maj 2010
inlinebild
Ingar Nilsson har skrivit en hel bok till rabarberns ära. Foto: Stefan Wettainen

Ingar Nilssons bästa tid är nu. Den älskade primören är på ingång.
– Det är något med rabarberns friskhet som gör att den smakar så gott. Och så kombinationen med den vackra färgen, det blir väldigt läckert helt enkelt.
Ingar Nilsson är författare, journalist och för tillfället projektledare för »Smaka på Skåne«, en satsning på den skånska matkulturen. Det hände sig dock att hon under en period i livet var bosatt i Skottland och råkade läsa om en rabarberfestival i Wakefield i engelska Yorkshire. Hon blev nyfiken och reste dit.
– Området kallas »The Rhubarb Triangle«, Rabarbertriangeln. Det blev min egen Bermudatriangel. Jag sögs in i den och kom aldrig ut igen. Man fick åka runt och titta på odlingarna och fick höra ljudet av rabarberknoppar som öppnades i skenet av stearinljus. Jag möttes av en sådan enorm kunskap och entusiasm att jag blev totalt såld.

Sedan dess har hon studerat och läst det mesta som finns att läsa om rabarber. Hon fylldes av vördnad inför den forna medicinalväxten med tusenåriga anor inom den kinesiska medicinen, som till slut nådde Europa, där den mestadels tjänstgjorde som magmedicin för att så småningom hamna i våra mormödrars krämer och kompotter.
Om detta och mycket mer kan man läsa i Ingar Nilssons bok »Rabarber« där kulturhistoria blandas med mästerkockars recept på den rosagröna delikatessen. Sverige ligger fortfarande en bit efter ett rabarberland som Storbritannien, men vi hyser ändock en djupt rotad kärlek till våra syrliga stjälkar.
– Jag skulle vilja säga att rabarberns ställning i Sverige är stark, eftersom det är så väldigt många som har ett rabarberstånd i sin trädgård. Men däremot är kunskapen förhållandevis låg. Många vet till exempel inte att det finns mer än en sort.

Sanningen är att
det finns uppemot 600 ätbara sorter. Den allra vanligaste i såväl butiker som trädgårdar är Victoria.
– Jag kan tyvärr nästan tycka att den är lite överreklamerad. Den har en stickig syra och ger en småtråkig färg i desserter. Men det är en bra odlings­växt som ger stora skördar. Det är väl kanske snarare en bulkväxt än något för finsmakaren.
Till Ingars favoriter hör i stället Elmsfeuers blodröda stjälkar, Rosenhagen – som också har bra krut i färgen, samt den stora personliga älsklingen Spangsbjerg med sin angenäma syra och vackra intensiva färg.

Ingar var med och drog i gång den populära årliga rabarberfestivalen i Södermanland, som även fått avknoppningar både på Österlen och i Hälsingland. Ett av inslagen är att ordna just rabarberavsmakningar, där olika sorter kokas till kompott med samma mängd socker. En ögonöppnare för många mindre insatta rabarberentusiaster. Man får dessutom tillfälle att bekanta sig med rabarbern som råvara i nya sammanhang.
– Det har varit något av min mission. Många drar bara upp några stjälkar och slänger i en paj, sedan nöjer de sig med det. Men det finns så många fler roliga användningsområden. Även om rabarbern har en distinkt smak överröstar den inte, utan gifter sig väl med andra smaker.

Ingars bästa rabarbertips

En rabarberplanta behöver gott om plats för rötterna, så låt den gärna stå för sig själv.
Vattna när det är torrt och gödsla.
Skörda inte alls under det första året. År två kan du plocka en fjärdedel, därefter mer och mer, men inte allt på en gång.
En rabarberplanta kan leva länge, men tappar i kraft efter åtta–tio år. Passa då gärna på att byta till en ny sort.
Går inte allt åt går det utmärkt att frysa in rabarbern. Skär i bitar och lägg i plastpåsar. Fryst håller den i minst ett halvår.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här