Så såg branschen ut förr i tiden
Avdelning Karlstad samlas för att inviga sin nya fana, troligen 1927. Foto: Hotellrevyns arkiv
historisk bildspecial

Så såg branschen ut förr i tiden

Från det slitna restaurangköket hos badrestaurangen Mösseberg 1915 till Domusrestaurangens ljusa och lättstädade matsal. Vi har letat i olika arkiv och kan bjuda på en liten tidsresa genom de hotell- och restauranganställdas värld.

För 100 år sedan bildades Hotell- och restaurangfacket. Fotografering var något för speciella tillfällen, så de få bilder som finns visar ofta fackförbundets medlemmar i finkläder. De är på kongress, inviger avdelningsfanan och firar 25-årsjubileum.
I museernas arkiv går det att finna fler spår av vardagen för de hotell- och restauranganställda från den här tiden.
Här är tio bilder från det första halvseklet:

Restaurangköket på badrestaurangen Mösseberg, omkring 1915. Foto: Falbygdens museum
Springpojkar på okänt hotell spelar schack, cirka 1925. Foto: Västergötlands museum
Avdelning Karlstad samlas för att inviga sin nya fana, troligen 1927. Foto: Hotellrevyns arkiv
Deltagare på facklig studiecirkel i engelska, 1920-tal. Foto: Continental Foto/Hotellrevyns arkiv
Sveriges Hotell- och restaurangpersonals förbund har kongress i Stockholm, juni 1932. Foto: Hotellrevyns arkiv
”Köksdepartementet på Iduna, jämte fru Lindahl som står vid huggkubben och hennes dotter som sitter framför”. Troligtvis 1930-tal. Foto: Hotellrevyns arkiv
Servitriser med brickor på restaurang Lindgården i Stockholm, 1940-tal. Foto: K W Gullers/Nordiska Museet
Medlemsregistret hos Sveriges hotell- och restaurangpersonals förbund, 1955. Foto: Hotellrevyns arkiv
Restaurang Sturehof firade 70 år på Stureplan 1967. Foto: Lennart av Petersens/Stockholms stadsmuseum
Domusmatsalens golv blir blänkande rent! Foto: Knut Borg/Örebro läns museum

Till nästa bildspecial letar vi bilder från de senaste 50 åren. Här finns det betydligt fler att välja på. Har du någon önskebild från ett speciellt årtionde eller en arbetsplats? Skriv ditt önskemål i kommentarsfältet!

Fråga om jobbet.
135
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här